RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Кава, горіхи, виноград: лікар назвав продукти і напої для здоров'я печінки

Здоров'я печінки безпосередньо залежить від раціону харчування. Щоденне меню має складатися з продуктів та напоїв, що містять сполуки, які покращують роботу ферментів цього органу, захищають від накопичення жиру та зменшують запалення та окислювальний стрес. Дієтолог та гастроентеролог Олег Швець назвав продукти та напої з властивостями гепатопротекторів.

Читайте також: Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.

Кава

Вживання кави захищає печінку від захворювань навіть серед тих, хто вже має значні проблеми зі здоров’ям цього органу. Зокрема, знижує ризик цирозу або постійного пошкодження печінки у людей з хронічними захворюваннями печінки. Також знижує ризик розвитку поширеного типу раку печінки – гепато-целюлярної карциноми. Найбільшу користь дії кави спостерігають у людей, які випивають щонайменше 3 чашки на день.

Фото: unsplash.com

Чай

Зелений чай у раціоні зменшує шанси захворіти на рак печінки. Найменший ризик спостерігався у людей, які випивали чотири або більше чашок на день.

Читайте також: Лікар назвав 10 трав'яних чаїв, які принесуть здоров'ю користь.

Грейпфрут

Цей цитрус містить антиоксиданти, які природним чином захищають печінку. Вони уповільнюють розвиток фіброзу печінки, коли в органі накопичується надмірна кількість сполучної тканини, зазвичай, внаслідок хронічного запалення.

Чорниця і журавлина

Додати ці ягоди у раціон є хорошим способом забезпечити організм, у тому числі печінку, антиоксидантами, необхідними для збереження здоров'я.

Виноград

Його плоди та сік мають чимало переваг для здоров'я. Серед них – зниження запалення, запобігання ушкодженню клітин, підвищення рівня антиоксидантів.

Буряковий сік

Сік з буряка – джерело антиоксидантів беталаїнів. Буряковий сік допомагає зменшити окисне пошкодження та запалення печінки.

Хрестоцвіті овочі

Хрестоцвіті овочі є перспективними як корисна їжа для здоров'я печінки. До них відносяться броколі, брюссельська капуста, капуста, листова капуста, цвітна капуста.

Горіхи

Горіхи є важливою групою продуктів здоров'я печінки. Вони містять кілька ключових поживних речовин – здорові жири, антиоксиданти, вітамін Е, корисні рослинні сполуки.

Жирна риба

Містить омега-3 здорові жирні кислоти, які допомагають знизити рівень жиру в печінці та тригліцеридів у пацієнтів з МАСХП або неалкогольним стеатогепатитом.

Оливкова олія

Вважається здоровим жиром через численні переваги для здоров'я, включаючи позитивний вплив на серце та метаболічний стан. Це також сприятливо діє на печінку.

Раніше лікар розповіла про найбільш шкідливі продукти для організму.

Цікаві новини для вас:

Відновювач тіла: дієтолог розповіла, чому корисно їсти страви з печінки.

Гормон жіночого здоров'я: лікар розповіла, які продукти підвищують рівень естрогену.

Це стосується всіх: дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я