RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Для чого потрібен магній: дієтолог розповіла про користь мінералу для організму

У разі дефіциту мінералів в організмі може статися збій, тому важливо подбати про їх достатню кількість та включити в раціон. Цього разу лікар-дієтолог з 35-річним стажем Світлана Фус розповіла про користь магнію: експертка поділилася, на що він впливає та яких продуктах міститься.

"Магній бере участь в понад 300 метаболічних реакціях в організмі. З тих, які ми можемо відчувати на собі - надання енергії, регулювання артеріального тиску, передавання нервових сигналів, а також розслаблення м’язів, - пояснює фахівець на своїй сторінці в Instagram. - У разі дефіциту магнію ми можемо відчувати втому, яка не відповідає виконуваній роботі, можливі стрибки тиску, перебої в роботі серця, головні болі, апатія, відчуття оніміння, судоми в кінцівках, посмикування повік та безсоння".

Читайте також: Чому варто регулярно їсти оселедець: дієтолог розповіла про корисні властивості риби.

дієтолог Світлана ФусФото: instagram.com/dietolog.fus

Цей мінерал, як продовжує ділитися Фус, також бере участь в синтезі білків, сприяє підтримці здоров’я кісток і зубів, регулює процес ділення клітин. Крім того, магній сприяє підтримці психологічних функцій (пам’ять, мова, мислення, увага і т. д.). Саме цим і пояснюється його "антистресова" дія.

У разі дефіциту магнію, жінки можуть зіштовхнутися з болісними менструаціями, випадінням волосся, розшаруванням та ламкістю нігтів – і це далеко не весь список наслідків, які можуть з’явитися.

Магній також контролює роботу клітин міокарда. А ще - впливає на нормальний перебіг вагітності: відповідає за здоровий сон майбутньої мами, запобігає підвищенню тонусу матки, спонтанним викидням.

Читайте на тему: Підтримує здоров'я кишечника: дієтолог розповів, який хліб корисний.

"Добова потреба в магнії становить 400-420 мг для чоловіків старше 19 років і 310-320 для жінок (і треба додати ще 40 мг вагітним для здорового розвитку плоду). Ми повинні задовольняти потребу в магнії продуктами харчування - рослинною, тваринною їжею і водою", - зазначає експертка.

Фото: unsplash.com

В яких продуктах шукати магній

Велика кількість даного мінералу міститься в овочах з листям темно-зеленого кольору, оскільки магній - важливий компонент хлорофілу, зеленого пігменту рослин. Також його можна знайти в морських водоростях, наприклад, в морській капусті, морепродуктах, бобових, рибі, м’ясі горіхах, сухофруктах, овочах і фруктах.

"Продукти, багаті магнієм, не належать до екзотичних, вони доступні і обов'язково повинні перебувати в раціоні кожного. Насамперед - різні цільнозернові продукти. А у білому хлібі, шліфованому рисі і т. д. магнію міститься мало, оскільки він перебуває в основному в зовнішній оболонці зерна - у висівках, які видаляються під час переробки", - підсумовує дієтолог.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я