Деякі люди вважають, що хлібобулочні вироби не приносять здоров'ю жодної користі, а лише сприяють збільшенню ваги. Однак існує хліб, який позитивно впливає на травлення та організм. Дієтолог та гастроентеролог Олег Швець розповів про переваги хліба на заквасці.
Читайте також: Чи корисний темний хліб: дієтолог розвінчала популярний міф.
"Закваска - це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються в природі і можуть бродити приблизно п'ять днів, - пише лікар на своїй сторінці у Facebook. - Такий хліб - це продукт ферментації, в якому тісто природним способом піднімається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна".
Дієтолог пояснив, що хоча корисні бактерії у заквасці втрачаються під час випікання хліба, збільшується біодоступність клітковини, вітамінів, мінералів та поліфенолів – корисних сполук, які підтримують здоров'я кишечника.
Також ферментований продукт із високим рівнем клітковини допомагає контролювати рівень цукру в крові. Саме тому хліб на заквасці корисно їсти людям, у яких швидко "стрибає" глюкоза.
Олег Швець рекомендує хліб на заквасці як частину меню для зменшення ризику серцево-судинних захворювань.
Читайте також: Чи варто боятися холестерину в курячих яйцях: лікар дав відповідь.
"Дієти з високим вмістом клітковини пов'язані з меншим ризиком атеросклерозу судин та патологій серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна", - пише лікар.
При цьому дієтолог попередив, що якщо людина має непереносимість глютену (целіакію), їсти хліб на заквасці з пшениці, ячменю або жита не слід. У таких випадках потрібно використовувати борошно без глютену.