RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Що таке ультраоброблена їжа і чому її вважають такою шкідливою для здоров'я

Ультраоброблені продукти становлять значну частину нашого раціону. Але така їжа не приносить користі, а лише шкодить організму і негативно впливає на жіноче гормональне здоров'я. Лікар-дієтолог Олег Швець пояснив, що означає термін "ультраоброблена їжа" і чому вона є серйозним шкідником нашого здоров'я.

Читайте також: Вівсянку вважають корисною кашею: лікар пояснила, чому це не завжди так.

Фото: facebook.com/oleg.shvets.545

Що таке ультраоброблені продукти

Цей термін включає багато категорій продуктів. До ультраоброблених можна віднести магазинний хліб, кондитерські вироби, морозиво, йогурти з добавками, солодкі газовані напої, шинка, сосиски, фастфуд, сухі сніданки, чіпси, пластівці, супи швидкого приготування тощо.

"Щоб виготовити дешеві та смачні продукти, основні продовольчі культури, такі як кукурудза, пшениця та картопля, "розбирають" на молекулярні частини - крохмалисте борошно, білкові ізоляти, жири та олії. Їх виробники ще називають суспензіями. Вони утворюються шляхом гідролізу, процесу, подібного до людського травлення. Далі, за допомогою штучних барвників, ароматизаторів і емульгаторів, схожих на клей, ці суспензії нагрівають, товчуть, формують чи екстрадують у будь-який продукт, який потрібен виробнику. Потім додають правильне співвідношення цукру, солі та жиру, призначене для смакових рецепторів. Результатом є ультраоброблена їжа, перед якою неможливо встояти", - пояснив дієтолог.

Як ультраоброблена їжа шкодить організму

Фото: pixabay.com

Втрачені механізми травлення

Ультраоброблена їжа швидко й легко засвоюється. Але травна система людини повинна працювати інакше. Вона має розщеплювати цільні продукти на різноманітні поживні компоненти, поглинати ці вітаміни, мінерали та мікроелементи, а потім видаляти неперетравлені залишки та клітковину. На думку експертів, коли їжа рухається через травну систему не передбаченим природою способом, організм втрачає здатність посилати сигнал ситості в мозок. Таким чином люди можуть споживати вдвічі більше калорій, ніж потрібно.

Містить менше мікроелементів

Продукти, які розщеплюються та збираються заново можуть не містити поживних речовин, яких потребує наш організм. Порушення хімічної та фізичної структури клітин їжі або харчової матриці здатне пошкодити чи навіть знищити їх. На думку експертів, з ультраобробленими продуктами люди споживають більше калорій, але вони менш поживні щодо вмісту мікроелементів.

Можуть викликати рак та інші серйозні захворювання

Крім цього, як показують дослідження, ультраоброблені продукти сприяють підвищенню цукру в крові, підвищують ризик раку, серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету 2 типу та депресії.

Дізнайтеся також, які продукти погіршують печію і як її позбутися: поради на кожен день.

Цікаві новини для вас:

Містить рідкісний елемент: чому корисно їсти пшоняну кашу і що з неї готувати.

Дієтолог розповів, для чого потрібен йод в організмі і в яких продуктах він міститься.

Українські "суперфуди": топ-5 доступних продуктів, які дуже корисні для здоров'я.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я