RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Українські "суперфуди": топ-5 доступних продуктів, які є дуже корисними для здоров'я

Зі словом "суперфуд" часто асоціюються екзотичні продукти, такі авокадо, ягоди годжі, насіння чіа, кіноа, матча, спіруліна й багато інших. Вони коштують дорого і не завжди корисніші за традиційну для українців їжу. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з кандидаткою біологічних наук Оленою Лівінською назвали 5 популярних автентичних продуктів, які відповідають загальним уявленням про "суперфуди" і не поступаються поживним складом знаменитій заморській їжі.

Гречка

Містить одночасно велику кількість білків, повільних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. Також ця крупа багата на мідь, залізо, магній, марганць, фосфор, селен і цинк. Гречана каша або суп з гречки - це досить збалансована їжа, багата на цінні для організму компоненти.

Читайте також: В яких продуктах взимку багато вітамінів: доступні варіанти для українців.

Фото: unsplash.com

Буряк

Цей коренеплід є чудовим джерелом повільних вуглеводів та клітковини, фолієвої кислоти та марганцю. А ще буряк містить низку компонентів, що мають біологічно активну дію. Серед них – нітратні сполуки, що сприяють зниженню артеріального тиску, та пігменти – беталаїни. Останні мають протизапальну активність і є особливо цінними компонентами раціону при різних хронічних захворюваннях або станах, що супроводжуються запальними процесами. Щоб наповнити раціон корисними нутрієнтами, додавайте в нього страви і напої з буряка – борщ, салати, буряковий квас.

Фото: unsplash.com

Гарбуз

Гарбуз багатий на вітаміни А, С і калій. Гарбузове насіння містить багато білка, ненасичених жирних кислот, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку. Гарбуз універсальний, з нього готують практично все - від супів і салатів до випічки і напоїв.

Фото: unsplash.com

Квашена капуста

Квашена капуста містить не тільки чимало вітаміну С і К, як і свіжа капуста, а й молочнокислі бактерії. У процесі заквашування молочнокислі бактерії споживають цукру, що ній містяться, утворюючи молочну кислоту. Вона виступає природним біоконсервантом, адже пригнічує розвиток гнильної мікробіоти та дозволяє продукту довго зберігатися. При заквашуванні капусти утворюються й інші цінні мікробні метаболіти. Зокрема, вітаміни групи В та коротколанцюгові жирні кислоти. Квашена капуста може бути салатом або інгредієнтом борщу.

Читайте також: Чи правда масло гхі допомагає схуднути і має лікувальні властивості.

Фото: unsplash.com

Волоські горіхи

Це гарне джерело білків, клітковини, поліненасичених жирних кислот, фолієвої кислоти, вітамінів В1 і В6, заліза, магнію, марганцю, фосфору й цинку. Велика кількість поліненасичених жирних кислот робить волоські горіхи цінним компонентом раціону для запобігання серцевим захворюванням. Додавайте волоські горіхи в салати та соуси, десерти й перекуси.

Фото: unsplash.com

Раніше дієтолог назвала топ-9 овочів та фруктів для зміцнення імунної системи.

Цікаві новини для вас:

Може містити ртуть: як часто можна їсти тунця без шкоди для здоров'я.

Сприяють здоровому сну: дієтолог назвав найкращі продукти і напої для вечері.

Не тільки морську капусту: які продукти їти, щоб уникнути йододефіциту.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я