Зі словом "суперфуд" часто асоціюються екзотичні продукти, такі авокадо, ягоди годжі, насіння чіа, кіноа, матча, спіруліна й багато інших. Вони коштують дорого і не завжди корисніші за традиційну для українців їжу. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з кандидаткою біологічних наук Оленою Лівінською назвали 5 популярних автентичних продуктів, які відповідають загальним уявленням про "суперфуди" і не поступаються поживним складом знаменитій заморській їжі.
Гречка
Містить одночасно велику кількість білків, повільних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. Також ця крупа багата на мідь, залізо, магній, марганць, фосфор, селен і цинк. Гречана каша або суп з гречки - це досить збалансована їжа, багата на цінні для організму компоненти.
Читайте також: В яких продуктах взимку багато вітамінів: доступні варіанти для українців.
Буряк
Цей коренеплід є чудовим джерелом повільних вуглеводів та клітковини, фолієвої кислоти та марганцю. А ще буряк містить низку компонентів, що мають біологічно активну дію. Серед них – нітратні сполуки, що сприяють зниженню артеріального тиску, та пігменти – беталаїни. Останні мають протизапальну активність і є особливо цінними компонентами раціону при різних хронічних захворюваннях або станах, що супроводжуються запальними процесами. Щоб наповнити раціон корисними нутрієнтами, додавайте в нього страви і напої з буряка – борщ, салати, буряковий квас.
Гарбуз
Гарбуз багатий на вітаміни А, С і калій. Гарбузове насіння містить багато білка, ненасичених жирних кислот, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку. Гарбуз універсальний, з нього готують практично все - від супів і салатів до випічки і напоїв.
Квашена капуста
Квашена капуста містить не тільки чимало вітаміну С і К, як і свіжа капуста, а й молочнокислі бактерії. У процесі заквашування молочнокислі бактерії споживають цукру, що ній містяться, утворюючи молочну кислоту. Вона виступає природним біоконсервантом, адже пригнічує розвиток гнильної мікробіоти та дозволяє продукту довго зберігатися. При заквашуванні капусти утворюються й інші цінні мікробні метаболіти. Зокрема, вітаміни групи В та коротколанцюгові жирні кислоти. Квашена капуста може бути салатом або інгредієнтом борщу.
Читайте також: Чи правда масло гхі допомагає схуднути і має лікувальні властивості.
Волоські горіхи
Це гарне джерело білків, клітковини, поліненасичених жирних кислот, фолієвої кислоти, вітамінів В1 і В6, заліза, магнію, марганцю, фосфору й цинку. Велика кількість поліненасичених жирних кислот робить волоські горіхи цінним компонентом раціону для запобігання серцевим захворюванням. Додавайте волоські горіхи в салати та соуси, десерти й перекуси.
Раніше дієтолог назвала топ-9 овочів та фруктів для зміцнення імунної системи.
Цікаві новини для вас:
Може містити ртуть: як часто можна їсти тунця без шкоди для здоров'я.
Сприяють здоровому сну: дієтолог назвав найкращі продукти і напої для вечері.
Не тільки морську капусту: які продукти їти, щоб уникнути йододефіциту.