5 травня християни східного обряду в Україні відзначають Великдень або Світле Христове Воскресіння. У цей день багато вірян виходять з Великого посту, якого дотримувалися 48 днів. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, як харчуватися у світле свято тим, хто постився й тим, хто не дотримувався посту, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
Читайте також: Що має бути у великодньому кошику, а що не можна брати у церкву на Великдень.
"У людини під час посту всі процеси обміну речовин в організмі сповільнюються, зменшується виробництво травних ферментів. Тому, коли людина починає дуже багато їсти, організм може не перетравити спожите, що може спричинити шлункові розлади. Для того, щоб шлунково-кишковий тракт почав виробляти більше ферментів, що відповідають за розщеплення м'яса і тваринних жирів, потрібен час", - розповіла дієтолог.
Правила харчування на Великдень 2024
Українцям, які святитимуть паску вночі, Оксана Скиталінська рекомендує з'їсти одну крашанку і лягати спати. За її словами, цього буде достатньо, бо вночі організм налаштований на сон, а не на перетравлення їжі.
Тим, хто йде до церкви вранці, краще розговитися тваринною їжею в помірних кількостях. Наприклад, одне невелике яйце, трохи сирної паски та маленький шматочок паски з тіста.
"З точки зору медицини такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм став плавно перебудовуватися під звичайний режим харчування, - каже лікар. - Яйце - це найлегший тваринний білок. Сир, з якого складається сирна паска, це кисломолочний продукт, також дуже корисний для кишечника. А паски неодмінно мають бути вчорашніми. Недарма ж наші мудрі предки починали пекти їх ще з четверга!".
На великодньому столі також має бути кисла капуста та буряковий квас. Вони містять природні ферменти, які покращують засвоєння їжі.
Читайе також: Харчування при синдромі подразненого кишечника: які продукти їсти, а які обмежити.
Також дієтолог рекомендує з'їсти на Великдень рибу – відварену, парову, але не смажену чи солону.
Ідеальне м'ясо для великоднього столу – курка, телятина та пісна свинина. Причому не у вигляді шашлику або пиріжків, вареників або пельменів, а рубане, відварене, запечене у фользі або приготовлене на пару. Більш важкі сорти м'яса - гуска, індичка, баранина, жирна свинина краще починати вживати через два тижні.
М'ясо на Великдень краще їсти з ароматними травами, такими як кріп, петрушка, материнка, чебрець, імбир та м'ята. Вони покращують процеси травлення та надають стравам чудового аромату.
З прянощами теж потрібно бути обережними. Червоний перець та інші прянощі в перші дні після посту краще взагалі не вживати.
Раніше дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну.
Цікаві новини для вас:
Кава, горіхи, виноград: лікар назвав продукти і напої для здоров'я печінки.
Навіть невелика кількість: лікарі розповіли про вплив алкоголю на розвиток раку.
Чому не можна пропускати сніданок і пізно вечеряти: фахівці назвали наслідки.