RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Як харчуватися на Великдень, щоб не нашкодити здоров'ю: лайфхаки від дієтолога

5 травня християни східного обряду в Україні відзначають Великдень або Світле Христове Воскресіння. У цей день багато вірян виходять з Великого посту, якого дотримувалися 48 днів. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, як харчуватися у світле свято тим, хто постився й тим, хто не дотримувався посту, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.

Читайте також: Що має бути у великодньому кошику, а що не можна брати у церкву на Великдень.

"У людини під час посту всі процеси обміну речовин в організмі сповільнюються, зменшується виробництво травних ферментів. Тому, коли людина починає дуже багато їсти, організм може не перетравити спожите, що може спричинити шлункові розлади. Для того, щоб шлунково-кишковий тракт почав виробляти більше ферментів, що відповідають за розщеплення м'яса і тваринних жирів, потрібен час", - розповіла дієтолог.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Правила харчування на Великдень 2024

Українцям, які святитимуть паску вночі, Оксана Скиталінська рекомендує з'їсти одну крашанку і лягати спати. За її словами, цього буде достатньо, бо вночі організм налаштований на сон, а не на перетравлення їжі.

Тим, хто йде до церкви вранці, краще розговитися тваринною їжею в помірних кількостях. Наприклад, одне невелике яйце, трохи сирної паски та маленький шматочок паски з тіста.

"З точки зору медицини такий набір продуктів ідеальний для того, щоб організм став плавно перебудовуватися під звичайний режим харчування, - каже лікар. - Яйце - це найлегший тваринний білок. Сир, з якого складається сирна паска, це кисломолочний продукт, також дуже корисний для кишечника. А паски неодмінно мають бути вчорашніми. Недарма ж наші мудрі предки починали пекти їх ще з четверга!".

На великодньому столі також має бути кисла капуста та буряковий квас. Вони містять природні ферменти, які покращують засвоєння їжі.

Читайе також: Харчування при синдромі подразненого кишечника: які продукти їсти, а які обмежити.

Також дієтолог рекомендує з'їсти на Великдень рибу – відварену, парову, але не смажену чи солону.

Ідеальне м'ясо для великоднього столу – курка, телятина та пісна свинина. Причому не у вигляді шашлику або пиріжків, вареників або пельменів, а рубане, відварене, запечене у фользі або приготовлене на пару. Більш важкі сорти м'яса - гуска, індичка, баранина, жирна свинина краще починати вживати через два тижні.

М'ясо на Великдень краще їсти з ароматними травами, такими як кріп, петрушка, материнка, чебрець, імбир та м'ята. Вони покращують процеси травлення та надають стравам чудового аромату.

З прянощами теж потрібно бути обережними. Червоний перець та інші прянощі в перші дні після посту краще взагалі не вживати.

Раніше дієтолог пояснила, чому потрібно вечеряти за 3-4 години до сну.

Цікаві новини для вас:

Кава, горіхи, виноград: лікар назвав продукти і напої для здоров'я печінки.

Навіть невелика кількість: лікарі розповіли про вплив алкоголю на розвиток раку.

Чому не можна пропускати сніданок і пізно вечеряти: фахівці назвали наслідки.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я