Синдром подразненого кишечника (СПК) - це функціональний розлад, що супроводжується зміною чутливості рецепторів у стінці органу. Зазвичай дане явище, для лікування якого у тому числі використовують ліки на основі медичного каннабісу, супроводжується болями та спазмами. І про харчування у разі наявності захворювання детально розповів лікар-гастроентеролог Олег Швець. Відповідна публікація з'явилася на його сторінці у Facebook.
"Прояви СПК включають спазми і біль у животі, які мають зв’язок із частотою та консистенцією випорожнень. Можуть бути присутні і інші симптоми (здуття живота, відчуття неповного випорожнення кишечника, загальна слабкість тощо), які значно псують якість життя, змушуючи людей постійно шукати ефективні можливості лікування, - йдеться у джерелі. – Більшість пацієнтів з СПК помічають зв’язок між дієтою та певними стравами, які можуть посилювати прояви хвороби".
Які продукти можна і не можна їсти при СПК
За словами експерта, вибір їжі буде залежати від дієти, якої ви дотримуєтесь при цьому явищі. У списку загальних рекомендцій:
- З фруктів можна споживати такі: апельсини, чорниця, полуниця, малина, виноград, ківі. Варто обмежити: персики, кавун, груші, манго, яблука, сливи, нектарини. Також бажано зробити правилом вживати фруктів і ягоди малими порціями - не більше 50-60 грамів за один прийом.
- З овочів можна такі: морква, баклажани, гарбуз. Варто обмежити: артишоки, спаржа, броколі, брюссельська капуста, цибуля.
- Бобові: горох. Варто обмежити: нут, квасоля, сочевиця.
- Підсолоджувачі: агава, стевія. Варто обмежити: сорбітол, ксилітол, маннітол, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.
- Інші продукти: яйця, нежирне м'ясо, вівсянка - можна спожвати. Варто обмежити: пшеничні продукти, молочні продукти, каву та алкоголь.
Найкращі продукти при СПК, наголошує спеціаліст, будуть залежати від індивідуальних симптомів і потреб. Загалом лікар радить додавати до меню ягоди, вівсяну кашу, безглютенові продукти, нежирне м’ясо, нежирні молочні продукти та стевію.
При здутті живота та надмірному виділенню кишкового газу бажано уникати продуктів з високим вмістом клітковини. До продуктів, які часто посилюють симптоми СПК, також відносять кофеїн, молочні продукти, алкоголь, спеції, цільнозернові продукти, смажену їжу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Може бути корисним перевірити, чи обмеження цих продуктів призведе до послаблення проявів СПК.
Читайте на тему: Виразковий коліт: головні симптоми та лікування хвороби.
Розчинна клітковина, як-от льон і овес, допомагає полегшити такі симптоми, як запор. Продукти із протизапальним потенціалом, серед яких лосось, оливкова олія та ягоди, корисно вживати під час загострень СПК.
"Важливо вивчити свої симптоми та поговорити з лікарем або дієтологом, перш ніж перейти на певну дієту. Відстеження того, як організм реагує на певне харчування, допомагає визначити вибір їжі, - підсумовує фахівець. - Достатній сон, зменшення стресу і регулярна фізична активність також сприяють мінімізації симптомів СПК".
- Також ми писали про те, як налагодити харчування під час війни: лікар дала прості поради.