RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Здоров'я

Новини

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Харчування при синдромі подразненого кишечника: які продукти їсти, а які обмежити

Синдром подразненого кишечника (СПК) - це функціональний розлад, що супроводжується зміною чутливості рецепторів у стінці органу. Зазвичай дане явище, для лікування якого у тому числі використовують ліки на основі медичного каннабісу, супроводжується болями та спазмами. І про харчування у разі наявності захворювання детально розповів лікар-гастроентеролог Олег Швець. Відповідна публікація з'явилася на його сторінці у Facebook.

"Прояви СПК включають спазми і біль у животі, які мають зв’язок із частотою та консистенцією випорожнень. Можуть бути присутні і інші симптоми (здуття живота, відчуття неповного випорожнення кишечника, загальна слабкість тощо), які значно псують якість життя, змушуючи людей постійно шукати ефективні можливості лікування, - йдеться у джерелі. – Більшість пацієнтів з СПК помічають зв’язок між дієтою та певними стравами, які можуть посилювати прояви хвороби".

Фото: facebook

Які продукти можна і не можна їсти при СПК

За словами експерта, вибір їжі буде залежати від дієти, якої ви дотримуєтесь при цьому явищі. У списку загальних рекомендцій:

  • З фруктів можна споживати такі: апельсини, чорниця, полуниця, малина, виноград, ківі. Варто обмежити: персики, кавун, груші, манго, яблука, сливи, нектарини. Також бажано зробити правилом вживати фруктів і ягоди малими порціями - не більше 50-60 грамів за один прийом.
  • З овочів можна такі: морква, баклажани, гарбуз. Варто обмежити: артишоки, спаржа, броколі, брюссельська капуста, цибуля.
  • Бобові: горох. Варто обмежити: нут, квасоля, сочевиця.
  • Підсолоджувачі: агава, стевія. Варто обмежити: сорбітол, ксилітол, маннітол, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози.
  • Інші продукти: яйця, нежирне м'ясо, вівсянка - можна спожвати. Варто обмежити: пшеничні продукти, молочні продукти, каву та алкоголь.

Найкращі продукти при СПК, наголошує спеціаліст, будуть залежати від індивідуальних симптомів і потреб. Загалом лікар радить додавати до меню ягоди, вівсяну кашу, безглютенові продукти, нежирне м’ясо, нежирні молочні продукти та стевію.

При здутті живота та надмірному виділенню кишкового газу бажано уникати продуктів з високим вмістом клітковини. До продуктів, які часто посилюють симптоми СПК, також відносять кофеїн, молочні продукти, алкоголь, спеції, цільнозернові продукти, смажену їжу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Може бути корисним перевірити, чи обмеження цих продуктів призведе до послаблення проявів СПК.

Читайте на тему: Виразковий коліт: головні симптоми та лікування хвороби.

Розчинна клітковина, як-от льон і овес, допомагає полегшити такі симптоми, як запор. Продукти із протизапальним потенціалом, серед яких лосось, оливкова олія та ягоди, корисно вживати під час загострень СПК.

"Важливо вивчити свої симптоми та поговорити з лікарем або дієтологом, перш ніж перейти на певну дієту. Відстеження того, як організм реагує на певне харчування, допомагає визначити вибір їжі, - підсумовує фахівець. - Достатній сон, зменшення стресу і регулярна фізична активність також сприяють мінімізації симптомів СПК".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я