RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Здоров'я

Супербактерії можуть вбити 39 мільйонів людей до 2050 року - вчені б'ють тривогу

Згідно з новим глобальним аналізом супербактерії вб’ють понад 39 мільйонів людей до 2050 року, причому літні люди піддаються особливому ризику.

Дослідження, опубліковане в Lancet, було проведено Проєктом Global Research on Antimicrobial Resistance (Gram) Project, і є першим глобальним аналізом тенденцій AMR за певний час.

У той час як кількість смертей, пов’язаних із стійкістю до ліків, зменшується серед дуже маленьких дітей завдяки покращенню вакцинації та гігієни, дослідження виявило протилежну тенденцію для їхніх бабусь і дідусів.

Прогнозується, що до середини століття 1,91 мільйона людей у всьому світі щорічно помиратимуть безпосередньо через резистентність до антимікробних препаратів (АМР), коли бактерії розвиваються так, що ліки, які зазвичай використовуються для боротьби з ними, більше не діють.

Для порівняння: у 2021 році ця цифра складала 1,14 мільйона.

Що таке антимікробна резистентність і наскільки це велика проблема

Дослідники використовували дані з 204 країн і територій, щоб отримати оцінку смертності з 1990 по 2021 рік, а також прогнози до 2050 року. Вони також виявили, що мільйонам смертей у всьому світі можна запобігти завдяки кращій профілактиці інфекцій і покращенню доступу до медичної допомоги, а також створенню нових антибіотиків.

"Протимікробні препарати є одним із наріжних каменів сучасної охорони здоров’я, і зростання резистентності до них є основною причиною для занепокоєння, - заявив автор дослідження, доктор Мохсен Нагаві з Інституту вимірювання здоров’я (IHME) Університету Вашингтона. - Ці результати підкреслюють, що антимікробна резистентність є значною глобальною загрозою здоров’ю протягом десятиліть і що ця загроза зростає".

Дослідження, у якому взяли участь понад 500 дослідників з установ по всьому світу, виявило "значне" зниження смертності від AMR серед дітей до 5 років – з 488 000 до 193 000 – між 1990 і 2022 роками. Очікується, що до 2050 року вони знову зменшаться вдвічі.

Кількість смертей зростає в усіх інших вікових групах, причому смертність від AMR серед людей старше 70 років уже зросла на 80% за три десятиліття, а до 2050 року очікується зростання на 146% з 512 353 до 1,3 мільйона.

"Приблизно три чверті інфекцій AMR пов’язані – наприклад, із госпітальними інфекціями – і швидке старіння населення також потребує більшої лікарняної допомоги. У людей похилого віку більше хронічних захворювань, таких як діабет і хвороби серця, - сказав доктор Томіслав Мештрович, доцент Північного університету в Хорватії та асоційований професор IHME.

За його словами, ця тенденція відображає швидке старіння населення, причому літні люди більш вразливі до інфекції.

"Наприклад, ви вводите внутрішньовенну ін’єкцію, вона інфікується, у вас потрапляють бактерії в кров, ці бактерії, швидше за все, будуть більш стійкими", — додав він.

Дослідження прогнозує, що найбільша кількість смертей у майбутньому відбудеться в країнах Південної Азії, таких як Індія, Пакистан і Бангладеш, а також в інших частинах Південної та Східної Азії та Африки на південь від Сахари.

Вони належать до областей, де вже спостерігалося найвище зростання антимікробної стійкості, і вони також можуть отримати деякі з найбільших переваг від покращення загального лікування інфекцій та розширення доступу до антибіотиків.

Як повідомляв "Апостроф", американські вчені знайшли підтвердження того, що старіння не є повільним і постійним процесом, і назвали два періоди, коли люди стикаються з проблемами зі здоров'ям і різко старіють.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я