RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Здоров'я

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

23 березня

22 березня

21 березня

20 березня

19 березня

18 березня

16 березня

15 березня

Всі новини

Як налагодити харчування під час війни: лікар дала прості поради

Стрес, депресія, паніка та тривога, які разом із війною прийшли в життя кожного українця, впливають на самопочуття та здоров'я загалом. Тому дуже важливо не забувати про харчування. Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська розповіла, як налагодити свій раціон та які продукти зараз необхідні.

"Постійне гортання стрічки новин у телефоні, апатія, депресивний стан, відсутність апетиту або навпаки "заїдання" стресу наразі є нашими постійними супутниками, - пише лікарка в Instagram. - Однак життя продовжується і маємо зробити над собою невеличкі зусилля, аби почувати себе краще".

Як налагодити харчування під час війни?

Фото: instagram.com/dr_belinskaya

Режим харчування. Нагадуйте собі, що 3-4 рази на день ви маєте поїсти.

Жири. У раціоні обов'язково мають бути риба, горіхи, рослинні олії, авокадо, твердий сир, вершкове масло тощо.

Вуглеводи теж ніхто не скасовував, вони дозволять довше зберігати відчуття насичення – будь-які крупи, хліб.

Фрукти та овочі також дуже важливі для організму, але у надмірній кількості їх вживати не варто, тому що може виникнути здуття. З обережністю повинні ставитися пацієнти, які мають хронічний панкреатит, синдром подразненого кишечника, коліт.

Солодощі їсти можна, навіть трохи збільшити їх кількість у раціоні – вони дозволять підняти настрій та рівень глюкози. Проте також без фанатизму.

Є можливість готувати улюблені страви – користуйтеся на здоров'я.

Кава. Гастроентеролог нагадує, що зловживати цим напоєм не можна. Понад три чашки на день підвищать рівень стресу, якого зараз і так достатньо. Лікар рекомендує пити воду або трав'яні чаї.

Також лікар нагадала пацієнтам, які страждають на метеоризм, що цукрозамінники, протеїнові батончики, бобові, молоко, надмірна кількість овочів і фруктів можуть погіршити стан.

"Якщо Ви знаходитесь в умовах обмеженої кількості продуктів або не маєте змогу готувати - їжте хоч щось, вже з правильним харчуванням потім розберетесь, головне - мати сили, а для цього потрібна їжа", - наголошує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я