RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Травма свідка: як шокуючі новини можуть нашкодити психіці та що з цим робити

Регулярне читання новин про війну в Україні може нашкодити нашій психіці і призвести до появи так званої "травми свідка". Лікар-невролог Анастасія Гончар розповіла, що це таке та як з цим упоратися.

Невролог Анастасія ГончарФото: instagram.com/dr.ahonchar

"Отримати психологічну травму можна не лише під час безпосередньої участі в екстремальних подіях. Ви можете бути фізично у безпеці, але спостерігати за насиллям, бойовими діями, смертю – просто гортаючи новини", - пояснює детальніше фахівець на своїй сторінці в Instagram.

Травму свідка провокує емоційна залученість у трагедію або попередня травма. Наприклад, якщо довелося бігти з рідного міста через війну, і тепер, навіть опинившись у безпеці за кордоном, ви не можете спокійно спостерігати за зруйнуванням інших міст.

Що може вказувати на травму свідка?

  • Після перегляду шокуючого контенту або новин ви дуже яскраво уявляєте, що це могло статися з вами або вашими близькими. Фантазії настільки детальні, що викликають сильний страх, тривогу та стан близький до панічної атаки.
  • Безпорадність та сором за неможливість допомогти постраждалим чи взагалі якось попередити подію. Провина за те, що ви вціліли.
  • Пекучий, неймовірно потужний гнів, мрії про помсту, бажання трощити речі.
  • Несподіваний спокій та порожнеча. Наслідки травми можуть наздогнати вас не одразу, а через деякий час у вигляді тривоги, нових фобій, нав’язливих спогадів та нічних жахів.

Фото: Getty Images

Що з цим робити?

Пишіть про свої почуття у соціальних мережах, розмовляйте з друзями та трансформуйте свої емоції: зараз боляче і страшно, але ми відчуваємо також і гордість за ЗСУ, за стійкість українського народу. Ми переживемо війну, ми впораємося з усім.

Нагадайте собі наступні факти: ЗСУ перейшли у наступ, нам допомагає весь світ. Це не поверне загиблих, але ворог обов’язково відповість за свої дії.

Перетворіть свій біль на дію: долучайтесь до волонтерства, навіть якщо воно буде одноразовим; виплесніть свої емоції через сварки у соцмережах (але не з українцями – нам зараз потрібно триматися разом); приготуйте щось смачне для тероборони, для своїх сусідів, сім’ї чи друзів. Помоліться, якщо ви є релігійною людиною.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я