RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Не можна дивитися лише на гемоглобін: як визначити рівень заліза в організмі

Багато лікарів призначають загальний аналіз крові, аби подивитися рівень гемоглобіну і визначити, чи є у пацієнта дефіцит заліза. Однак ця методика неправильна. Лікар-ендокринолог Катерина Толстікова розповіла, як дізнатися рівень заліза в організмі.

Читайте також: В яких продуктах багато заліза і як харчуватися, щоб воно добре засвоювалося.

Фото: Getty Images

"Гемоглобін - це білок транспортний, який у своєму складі містить йон заліза. Але це не визначає рівень заліза в організмі, - пояснила лікарка. - Він виконує основну функцію перенесення кисню з легень до тканини, а також може переносити вуглекислий газ. Також він може доєднувати до себе такі молекули як СО, NO, різноманітні ціаніди, сульфіди і так далі".

Для того, щоб дізнатися рівень заліза в організмі, потрібно дивитися багато маркерів. Насамперед – феритин, який є найпоширенішим місцем зберігання заліза в організмі, по суті він працює як депо.

Також ендокринолог рекомендує здати аналіз на трансферин, загальний білок та різноманітні кофактори. Ще можна, як радить лікар, перевірити рівень насичення залізом.

"Тому якщо ми хочемо дізнатися, що в організмі з залізом, ніколи не можна дивитися тільки на загальний аналіз крові та рівень гемоглобіну", - наголосила Катерина Толстікова.

Дізнайтеся також, для чого потрібен магній: дієтолог розповіла про користь мінералу для організму.

Цікаві новини для вас:

Кава, горіхи, виноград: лікар назвав продукти та напої для здоров'я печінки.

Колір має значення: у яких випадках із нежитем слід обов'язково звертатися до лікаря.

Експерт розповів, у яких випадках є ризик народження дітей із генетичними хворобами.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я