RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чому організм втрачає залізо і як розпізнати симптоми анемії

Залізодефіцитна анемія – поширене захворювання, симптоми якого легко пропустити. Лікар і медична блогерка Маргарита Гуркало пояснила в Instagram, чому виникає дефіцит заліза та як його розпізнати.

У своєму блозі доктор Гуркало розповіла, що щоденна потреба людини в залізі - 1-2 мг. Така сама кількість елемента організм щодня втрачає через піт та інші продукти життєдіяльності. І хоча в середньому люди споживають 10-20 мг заліза на день, засвоюється лише 10-20% (1-2 мг). Такий баланс може бути порушений з низки причин:

  • нестача заліза в дієті (вегетаріанство, анорексія);
  • підвищена потреба у залізі (вагітність, дитячий вік);
  • підвищена втрата заліза (менструація, приховані кровотечі ШКТ – шлунково-кишкового тракту);
  • порушення засвоюваності заліза (атрофічний гастрит, запальні захворювання кишківника, целіакія, прийом деяких ліків, операції ШКТ).

"Статистично у жінок найпоширеніша причина - гінекологічна, у чоловіків - приховані кровотечі з ШКТ, - пише лікар. - Також анемія може бути однією з ознак онкологічного процесу".

Читайте з цієї теми: У яких продуктах багато заліза і як харчуватися, щоб воно добре засвоювалося.

Фото: Getty Images

Як розпізнати симптоми анемії

Маргарита Гуркало назвала такі ознаки дефіциту заліза: випадання волосся, ламкість нігтів, блідість слизових оболонок, бажання їсти крейду, глину, картон, сирий рис. У дітей симптомом може бути затримка росту.

"Коли заліза починає не вистачати, найпершим знижує феритин. Саме цей білок є депо заліза в організмі та маркером залізодефіциту, - пише лікар. - Останнім знижується гемоглобін. Це вказує не просто на залізодефіцит, а на відверту анемію".

Читайте на тему: Не чекайте від них дива: лікар розповіла про ефективність БАДів.

Як лікувати анемію

Для лікування анемії лікарі призначають препарати заліза (не БАДи), які містять 100-200 мг елементарного заліза в одній таблетці. Приймати їх рекомендується протягом шести місяців після нормалізації гемоглобіну.

"Залізо краще засвоюється натщесерце з ковтком апельсинового соку", - підкреслила доктор Гуркало.

У разі непереносимості препаратів заліза або порушення засвоюваності у ШКТ препарат можуть призначити внутрішньовенно. При цьому дуже важливо знайти причину втрати заліза, інакше лікування буде марним.

Фото: Getty Images

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я