RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Не чекайте від них чуда: лікар розповіла про ефективність БАДів

БАДи - це біологічно активні добавки, які певним чином можуть сприяти деяким процесам в організмі, але ці впливи не контролюються. Саме тому в інструкції часто описано "допомагають від усього", як розповідає лікар-імунолог-алерголог Віра Сем’янчук. Фахівець пояснила, у яких випадках прийом біодобавок може становити небезпеку для організму та чому не варто чекати від цих препаратів якоїсь "супер надзвичайної дії".

Лікар-імунолог-алерголог Віра Сем’янчукФото: vise.com.ua

"Зареєструвати БАДи легше, ніж лікарський засіб. Тому деякі фірми реєструють лікарський засіб як БАД в Україні. Тоді діюча речовина може вивчатись та мати публікації в міжнародних журналах. Однак це не доведено і ефективно", - зазначає експертка у своєму блозі в Instagram.

Чому БАДам не слід довіряти на 100%?

  • Якщо товар зареєстрований як БАД - він не проходить ретельний контроль, тому вони визнані, як препарати з недоведеною ефективністю.
  • Більшість БАДів не нашкодять організму, але й не чекайте від них чудо-ефекту.
  • В БАДах дуже часто містяться певні групи вітамінів, мікроелементів, корисних бактерій і, навіть, віт Д3 (також часто зареєстрований як БАД). Деякі з них є необхідні для дітей та дорослих. Але чи міститься в БАДі достатня кількість потрібної речовини - невідомо.
  • В деяких БАДах кількість потрібних вітамінів чи мікроелементів часто в малих дозуваннях або вони недостатньо всмоктуються.
  • Дуже часто БАДи - це рекламний хід, коли в 1 таблетці "вирішення всіх ваших проблем".
  • БАДів є велика кількість, і при неконтрольованому прийомі можуть бути небажані наслідки.

Фото: Getty Images

Важливо пам'ятати, що абсолютно безпечних препаратів немає. Кожен засіб, у тому числі вітаміни та мінерали, мають показання, протипоказання та побічні ефекти. Саме тому найкращий варіант – не займатися самолікуванням, а спершу проконсультуватися зі спеціалістом.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я