RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Як стати здоровішим без ліків: 6 порад для підвищення імунітету

Під час війни в Україні особливо важливо стежити за своїм самопочуттям, дбати про настрої та "підживлювати" гормони щастя. Також не зайвим буде зміцнити імунітет, змінивши спосіб життя на більш здоровий. Терапевт Марія Тимченко розповіла, як це зробити без ліків.

У Instagram лікар пише, що не існує чудо-засобу, який покращив би імунну систему. При цьому зміцнити імунітет все ж таки можна, і для цього потрібен комплекс щоденних зусиль – звичок, які формують здоровий спосіб життя.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення ЛІКАР | ТЕРАПЕВТ (@dr.tymchenko)

1 . Спіть достатньо

"Здоровий повноцінний сон - запорука міцного імунітету, - розповіла лікарка. - Люди, які сплять менше 7 годин уночі, у 3 рази частіше хворіють на ГРВІ. Це тому, що під час глибокої фази сну виробляється більшість імунних факторів".

Марія Ткаченко радить засинати до 23:00 і спати щонайменше 7 годин щоночі.

2. Харчуйте збалансовано

"Саме з продуктів ми беремо необхідні вітаміни та мікроелементи для функціонування всіх систем організму", - пояснює терапевт.

Вона радить включити в раціон жири, білки, вуглеводи та клітковину, робити їжу повноцінною (не на ходу), обов'язково снідати і не робити фаст-фуд, тістечка та шоколад основою свого раціону.

3. Рухайтеся

За словами лікарки, фізичні навантаження підтримують належне функціонування імунної системи та здоров'я загалом. Крім того, спорт знижує рівень катехоламінів та кортизолу. "От вам і гарний сон і гарний настрій, - пише вона. - Тому: 30-40 хвилин щодня прогулянки на свіжому повітрі - це ті самі 10 тисяч кроків".

4. Розвантажте свій емоційний стан

Стрес призводить до тимчасового зниження кількості імунних клітин, тому віруси зараз притягуються, як магнітом. Марія Ткаченко визнає, що сьогодні в Україні неможливо уникати стресу, але варто навчитися ним керувати, шукати ресурси відновлення та звертатися до психотерапевта, якщо самостійно впоратися не виходить.

Проходьте профогляди

Робити це потрібно тому, що хронічні хвороби, нестача вітамінів та мікроелементів значно погіршують стан імунітету. Ходити на чек-апи до терапевта рекомендується щороку.

Вакцинуйтесь

"Вакцина сприяє виробленню антитіл, які є вашою стіною проти багатьох вірусів та бактерій", - пише лікарка.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: