RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Лікар розповіла, чим небезпечний безконтрольний прийом вітамінів та біодобавок

Дефіцит вітамінів та мікроелементів проявляється погіршенням загального самопочуття, швидкою стомлюваністю, випадінням волосся та іншими неспецифічними симптомами. Побоюючись захворіти, деякі люди починають приймати вітаміни та біодобавки (БАДи) без консультації з лікарем. Нутриціолог та лікар інтенсивної терапії Ганна Пархоменко розповіла, чому така "самодіяльність" може бути небезпечною для здоров'я.

"Я приймаю пацієнтів, які приходять із тим, що для профілактики п'ють 5-10 БАДів щодня на регулярній основі. Людей зі змінами у роботі печінки, у стані дефіцитів, з іншими порушеннями. І все це на тлі прийому добавок", - пише лікар в Instagram - Вітаміни та мікроелементи - потужні біологічні агенти. Вони впливають на тіло!"

Фото: Getty Images

Вітамін D

"Необхідний більшості людей у формі крапель або капсул, тому що з їжею практично не надходить. Але важливо розуміти, яке дозування потрібне конкретній людині - профілактичне або лікувальне, - пише нутриціолог. - Якщо препарат вітаміну D потрапляє в організм у надлишку (людина приймає лікувальну дозу замість профілактичної), він накопичується в жировій клітковині, а людина поступово заходить у стан інтоксикації і не розуміє, чому їй так погано".

Вітамін С

"Для профілактики застуд не працює. Імунітет - це мільйони каскадних реакцій, а не історія, якою рулить вітамін С, - зазначила лікар. - Зате він може подразнювати слизову оболонку шлунка, викликати загострення хвороб ШКТ і сприяти утворенню каменів у сечовивідних шляхах".

Цинк

"Прийом високих доз цинку (вище 50 мг) протягом тривалого часу (довше 14-21 днів) загрожує дефіцитом міді, дефіцитом заліза, анемією та розладом метаболічних процесів", - попередила доктор Пархоменко, зазначивши, що цинк все ж таки добре показав себе у дослідженнях зі зниження важкості перебігу COVID-19.

Магній

"Препарат може використовуватись як антистрес, але з обережністю", - пише вона. Так, надлишок магнію може призводити до зниження артеріального тиску, тому гіпотонікам та гіпертонікам, які регулярно приймають гіпотензивні препарати, слід підбирати дозування магнію з лікарем.

Полівітаміни

"Часто в одному такому вітамінному коктейлі зустрічаються агенти, які погіршують засвоюваність одне одного (простий приклад - залізо та кальцій). Або мікроелементи в біохімічно-неактивних формах, - пояснила фахівець. - Тілу не потрібно багато вітамінів у таблетках. Йому потрібна їжа".

"Безпечних препаратів не існує. Кожен препарат, у тому числі вітаміни та мінерали, мають показання, протипоказання та побічні ефекти, - підсумувала Ганна Пархоменко. - Є підозри, що ви в стані дефіциту? Пропоную звернутися до лікаря та отримати професійні рекомендації".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: вітаміни