RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Джерела заліза та вітаміну С: лікар назвала продукти для профілактики анемії

Залізодефіцитна анемія - це анемія, що викликана нестачею заліза. Вона супроводжується зменшенням кількості гемоглобіну в кожному еритроциті та призводить до постачання меншої кількості кисню в організм. Лікар-дієтолог Лідія Полянчук розповіла про способи лікування залізодефіцитної анемії та про те, які продукти допоможуть її попередити.

Лікар-дієтолог Лідія ПолянчукФото: instagram.com/lidia_polianchuk

"Анемія, що спричинена порушенням синтезу гема внаслідок дефіциту заліза в організмі, характеризується наявністю малих еритроцитів зі зниженим вмістом гемоглобіну (мікроцитарна гіпохромна анемія). Найчастіша (80%) форма анемії", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Що викликає залізодефіцитну анемію?

  • Дієти з низьким вмістом заліза. Залізо отримують з продуктів харчування; однак на кожні 10-20 мг заліза всмоктується лише 1 мг заліза. Людина, яка не може мати збалансовану дієту, багату залізом, може страждати певним ступенем залізодефіцитної анемії.
  • Зміни тіла. Підвищена потреба в залізі та збільшення виробництва червоних кров’яних тілець необхідні, коли організм переживає зміни, такі як стрибки росту у дітей та підлітків, або під час вагітності та лактації.
  • Аномалії шлунково-кишкового тракту. Порушення всмоктування заліза часто спостерігається після деяких форм шлунково-кишкових операцій. Більша частина заліза, що надходить з їжею, всмоктується у верхніх відділах тонкого кишечника. Будь-які порушення в шлунково-кишковому (ШКТ) можуть змінити всмоктування заліза і призвести до залізодефіцитної анемії. Хірургічне втручання або прийом ліків, які зупиняють вироблення шлункової кислоти, також зменшують всмоктування заліза.
  • Втрата крові. Втрата крові може призвести до зниження рівня заліза і призвести до залізодефіцитної анемії. Джерелами крововтрати можуть бути шлунково-кишкові кровотечі, менструальна кровотеча або травми.

Які симптоми залізодефіцитної анемії?

  • Аномальна блідість або відсутність кольору шкіри
  • Дратівливість
  • Брак енергії або легко втомлюється (втома)
  • Почастішання серцевого ритму (тахікардія)
  • Болить або набрякає язик
  • Збільшена селезінка
  • Бажання їсти особливі речовини, такі як бруд або лід (стан, який називається піка).

Симптоми залізодефіцитної анемії можуть нагадувати інші захворювання крові або медичні проблеми. Завжди звертайтеся до лікаря для діагностики.

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я