RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Як розпізнати анемію: лікарка назвала головні симптоми малокрів’я

Анемія або малокрів'я - захворювання, при якому знижується концентрація гемоглобіну в крові. В результаті у пацієнта погіршується передача кисню до всіх органів, що призводить до кисневого голодування. У деяких випадках розпізнати анемію непросто, оскільки її симптоми не мають специфічних ознак. Гастроентеролог Уляна Галіпчак розповіла, як розпізнати нестачу гемоглобіну в крові та які існують види анемії.

"Згідно зі статистикою ВООЗ, від анемії страждає 1,6 мільярда населення нашої планети, що становить 24,8%, - зазначила лікар в Instagram. - Найчастіше зустрічаються анемії, пов’язані з дефіцитом заліза (близько 90% всіх анемій), рідше - анемії при хронічних захворюваннях, ще рідше - анемії, пов’язані з дефіцитом вітаміну В12 або фолієвої кислоти, гемолітичні та апластичні. Необхідно пам’ятати, що анемія може мати складне походження".

Фото: instagram.com/uliana_galipchak

Причини виникнення анемії

  1. Організм не може виробляти адекватний рівень гемоглобіну.
  2. Гемоглобін виробляється, але не функціонує належним чином.
  3. Організм не виробляє достатньої кількості еритроцитів.
  4. Еритроцити занадто швидко розщеплюються в організмі.

Основні симптоми анемії

Залізодефіцитна анемія часто розвивається протягом тривалого проміжку часу. Хворий може не знати, що у нього є це захворювання до тих пір, поки симптоми не стануть серйозними. У деяких випадках дефіцит заліза може зникнути без втручання з боку, наприклад, після того, як жінка народила. При залізодефіцитній анемії можуть спостерігатися такі симптоми:

  • слабкість, підвищена стомлюваність, роздратованість, зниження працездатності;
  • запаморочення, головні болі, шум у вухах, блимання "мушок" перед очима;
  • прискорене серцебиття при невеликих фізичних навантаженнях чи у стані спокою;
  • задуха при невеликому фізичному навантаженні або у стані спокою.

"Характер та вираженість скарг при анемії різноманітні і залежать від виду, ступеня важкості, швидкості її розвитку та індивідуальних особливостей кожного", - наголосила лікар.

Фото: instagram.com/uliana_galipchak

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я