RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Лікарка розповіла, які хвороби можуть проявитися висипаннями на шкірі

Існує думка, що всі хвороби йдуть зсередини, і у висипань на шкірі обов'язково має бути прихована в шлунково-кишковому тракті причина. Гастроентеролог Євгенія Белінська розповіла, чи це так, і на які проблеми дійсно може вказувати висип.

"З кожного куточка інстаграм, гугла і фейсбука кричать, що всі хвороби зсередини, у бідах винні печінка, кишечник, погані бактерії і т.д. Якоїсь доведеної бази по такому взаємозв'язку немає, та й пацієнти відчувають розчарування, коли регрес симптомів, пов'язаних із травною системою, не прибирає дерматоз, - написала лікар в Instagram. - Гастроентерологічні захворювання в переважній більшості посилюють перебіг дерматологічних проблем, але не є їх першопричиною".

Фото: https://www.instagram.com/dr_belinskaya/

Белінська перерахувала кілька захворювань, які справді можуть виявлятися висипаннями на шкірі. Серед них – целіакія (дерматит, кропив'янка, васкуліт, вогнищева алопеція), глистні інвазії (дерматит, кропив'янка), харчова алергія, запальні захворювання кишечника (плями, папули, хронічні виразки, кропив'янки, васкуліт, гіперкератоз, грибкові ураження).

Лікар зазначила, що гастроентерологи справді звертають увагу на стан шкіри пацієнтів. Для них важливий колір (блідість може бути ознакою анемії, а жовтяничність - проблем із гепатобіліарною системою), сухість і лущення (вказують на нестачу або погане всмоктування вітамінів), судинну сітку (може сигналізувати про хвороби печінки та підшлункової залози), тургор шкіри оцінки зневоднення).

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я