Наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, але і збалансованого харчування. Саме тому вкрай важливо регулярно вживати продукти, які матимуть позитивний вплив на мозок та сприятимуть покращенню його роботи. Дієтолог Оксана Скиталінська поділилася рецептом лікувально-профілактичного напою для молодості мозку, хорошої пам'яті, здорових нервів та довголіття.
На своїй сторінці у Facebook фахівець розповіла, що цей коктейль зробить нашу голову ясною, коли це необхідно, і допоможе налаштуватися на продуктивну роботу.
Оксана Скиталінська
КОКТЕЙЛЬ "МОЛОДІСТЬ МОЗКУ"
- Жовток сирий (свіжі курячі яйця помити з милом).
- Молоко (козине, рослинне, коров'яче), кефір.
- Ягоди (бажано різні).
- Листочок м'яти.
Можна додати:
- чайну ложку змеленого в порошок насіння льону, у ньому багато протизапальних рослинних омега-3 жирів, які мають нейрозахисну дію, покращують стан капілярів.
- Листочок гінкго (якщо є).
- Чайну ложку порошку лецитину, який корисний для здоров'я клітин.
Приготування: на дно склянки покладіть лід, а потім шарами обережно наливайте збитий з молоком та ягодами жовток. Наприклад, ви можете зробити такі три шари: нижній з шовковицею, смородиною та порічками, середній - із суницями, верхній - лише жовток і молоко. За бажанням можна додати половину чайної ложки цукру.
Чим корисний цей напій?
Жовток багатий поліненасиченими жирами, які мають протизапальні та легкі антитромботичні властивості. Поліненасичені кислоти в жовтку такі самі, як в оливковій олії.
Є невелика кількість корисного холестерину (приблизно 1,6%), що забезпечує нормальну роботу нервових клітин та нервових волокон, а також потрібен для вироблення жовчі для травлення, синтезу вітаміну Д в шкірі, стероїдних гормонів, таких, як естрогени і тестостерон.
Ягоди багаті поліфенолами та вітаміном С, і в комплексі вони ущільнюють стінку капілярів, сповільнюють утворення запальних молекул NFKB, активують ген теломеразу, що сприяє довголіттю, захищають жири клітин мозку від окислення і руйнування, розвитку нейродегенеративних захворювань.
Чому без білків?
Сирі білки містять деякі молекули (білок овоїдин), які зв'язують біотин і погіршують його засвоєння, а також пригнічують активність деяких ферментів підшлункової залози, саме тому білок яйця краще вживати в термічно обробленому вигляді. Яйця мають бути свіжими (бажано домашніми) і обов'язково помитими з водою і милом.
- Раніше дієтолог пояснила, чому не варто налягати на фрукти та ягоди влітку.
- Також дізнайтесь, як зняти стрес та емоційну напругу.