RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Коктейль "Молодість мозку": лікар-дієтолог поділилася корисним рецептом

Наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, але і збалансованого харчування. Саме тому вкрай важливо регулярно вживати продукти, які матимуть позитивний вплив на мозок та сприятимуть покращенню його роботи. Дієтолог Оксана Скиталінська поділилася рецептом лікувально-профілактичного напою для молодості мозку, хорошої пам'яті, здорових нервів та довголіття.

На своїй сторінці у Facebook фахівець розповіла, що цей коктейль зробить нашу голову ясною, коли це необхідно, і допоможе налаштуватися на продуктивну роботу.

Оксана СкиталінськаФото: facebook.com/O.Skytalinska

КОКТЕЙЛЬ "МОЛОДІСТЬ МОЗКУ"

  • Жовток сирий (свіжі курячі яйця помити з милом).
  • Молоко (козине, рослинне, коров'яче), кефір.
  • Ягоди (бажано різні).
  • Листочок м'яти.

Можна додати:

  • чайну ложку змеленого в порошок насіння льону, у ньому багато протизапальних рослинних омега-3 жирів, які мають нейрозахисну дію, покращують стан капілярів.
  • Листочок гінкго (якщо є).
  • Чайну ложку порошку лецитину, який корисний для здоров'я клітин.

Приготування: на дно склянки покладіть лід, а потім шарами обережно наливайте збитий з молоком та ягодами жовток. Наприклад, ви можете зробити такі три шари: нижній з шовковицею, смородиною та порічками, середній - із суницями, верхній - лише жовток і молоко. За бажанням можна додати половину чайної ложки цукру.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Чим корисний цей напій?

Жовток багатий поліненасиченими жирами, які мають протизапальні та легкі антитромботичні властивості. Поліненасичені кислоти в жовтку такі самі, як в оливковій олії.

Є невелика кількість корисного холестерину (приблизно 1,6%), що забезпечує нормальну роботу нервових клітин та нервових волокон, а також потрібен для вироблення жовчі для травлення, синтезу вітаміну Д в шкірі, стероїдних гормонів, таких, як естрогени і тестостерон.

Ягоди багаті поліфенолами та вітаміном С, і в комплексі вони ущільнюють стінку капілярів, сповільнюють утворення запальних молекул NFKB, активують ген теломеразу, що сприяє довголіттю, захищають жири клітин мозку від окислення і руйнування, розвитку нейродегенеративних захворювань.

Чому без білків?

Сирі білки містять деякі молекули (білок овоїдин), які зв'язують біотин і погіршують його засвоєння, а також пригнічують активність деяких ферментів підшлункової залози, саме тому білок яйця краще вживати в термічно обробленому вигляді. Яйця мають бути свіжими (бажано домашніми) і обов'язково помитими з водою і милом.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я