RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Важливо знати міру: дієтолог пояснила, чому не варто налягати на фрукти та ягоди влітку

Літо - сезон свіжих ягід, фруктів та овочів, і хоча через окупацію і бойові дії в південних областях України ціни на них вищі, ніж у довоєнний час, багато людей намагаються запастись вітамінами. Дієтолог Світлана Фус розповіла, як правильно їсти свіжі фрукти та ягоди, щоб не спровокувати проблеми з травленням та зайві кілограми.

В Instagram лікар написала, що фрукти та ягоди, окрім вітамінів та мінералів, води, антиоксидантів та харчових волокон, містять багато простих вуглеводів (глюкози та фруктози). Саме тому їх кількість у щоденному раціоні слід обмежувати.

Фото: Wikimedia Commons

"Чим більше простих вуглеводів у нашому харчуванні, тим більша ймовірність їх перетворення на жири. А жири, як відомо, відкладаються в депо, що не лише збільшує розмір нашого одягу, а й шкодить нашому здоров'ю", - пояснила Фус.

"Їсти можна будь-які фрукти та ягоди. Важливо знати міру. Співвідношення овочів та фруктово-ягідної частки при збалансованому харчуванні має становити приблизно 2:1, - пише вона. - Якщо норма овочів - 400-500 г [на день], то фруктів- ягід можна з'їсти 200-250 г".

Також дієтолог порадила їсти фрукти та ягоди перед основним вживанням їжі. Це пов'язано з великою кількістю органічних кислот у їх складі, які можуть подразнювати стінки шлунка, збільшувати його секреторну функцію, посилювати апетит і навіть викликати болючі відчуття.

"Рекомендую їсти фрукти-ягоди перед основним прийманням їжі. Або поєднувати їх із кашами, кисломолочними продуктами, додавати до овочевих салатів. Крім вживання свіжими також можна використовувати у вигляді соусів до м'яса, риби, птиці. Вживати більш солодкі фрукти ліпше в денний час, щоб цукри (глюкоза, фруктоза), що там містяться встигли утилізуватися, а не відкладалися у вигляді жиру", - написала лікарка.

Фото: Pixabay

Фус дала ще кілька рекомендацій щодо вживання фруктів та ягід влітку:

  • Термічна обробка знижує вміст вітамінів у фруктах та ягодах, тому краще з'їсти свіжі плоди, ніж варити компоти.
  • Фрукти та ягоди можна заморожувати. Їхнє вживання взимку підвищить біологічну цінність їжі.
  • Контролюйте вміст інших джерел фруктози та глюкози у раціоні: меду, сухофруктів, кондитерських виробів.
  • У разі гастриту з підвищеною кислотністю не слід вживати кислі фрукти та ягоди, а у разі ожиріння та цукрового діабету – солодкі.
  • Надлишок фруктози може збільшити продукцію сечової кислоти та сприяти утворенню каменів у нирках.

Читайте також, як заморозити корисне полуничне пюре та зберегти його до зими.

Раніше дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, як розпізнати дефіцит вітаміну С та в яких овочах та фруктах його шукати.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я