Те, що риба корисна для здоров'я - загальновідомий факт. Однак омега-3 жирні кислоти не синтезуються в нашому організмі самостійно, наприклад, як вітамін D3, тому їх ми маємо отримувати ззовні, тобто з продуктами харчування. Лікар-невролог Ірина Платонова розповіла, скільки потрібно їсти риби в тиждень, щоб не боятися дефіциту омега-3 в організмі.
"EPA і DHA - дві основні категорії поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) - це омега-3 і омега-6 жирні кислоти. Три основні харчові омега-3 - це ейкозапентаєнова кислота (EPA), докозагексаєнова кислота (DHA) і альфаліноленова кислота (ALA). EPA і DHA - це довголанцюгові Омега 3 ПНЖК, присутні в рибі, молюсках і у деяких інших продуктах тваринного походження", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.
За словами спеціалістки, перераховані категорії є основними компонентами етилових ефірів омега-3 кислот (риб'ячого жиру) добавок. DHA та EPA важливі, оскількивони є компонентами фосфоліпідів, які утворюють структури клітинних мембран (особливо сітківки та мозку), тобто приймають участь у формуванні клітини.
Так скільки риби потрібно їсти в тиждень?
"Рекомендовано споживати дві-три порції жирних сортів риби та морепродуктів на тиждень, щоб забезпечити норму омега-3 жирних кислот", - пише ескпертка.
Нижче наведено рекомендовані порції споживання конкретного виду риби і морепродуктів:
- Раніше дієтолог назвала 13 принципів збалансованого харчування.
- Також почитайте про те, як налагодити харчування під час війни.