Залізодефіцитна анемія - це анемія, що викликана нестачею заліза. Уникнути захворювання можна, якщо додавати в раціон продукти, що містять залізо, налагодити збалансоване харчування та знати особливості деякої їжі. Дієтолог Світлана Фус розповіла, у яких продуктах багато цього незамінного для організму мікроелементу та як харчуватися, щоб він добре засвоювався.
Дієтолог Світлана Фус
"Основні "постачальники" заліза - яловичина і печінка. Кожен день їх їсти не варто, двох-трьох разів на тиждень цілком достатньо. В інші дні можна вживати м’ясо птиці, рибу, морепродукти", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.
Спеціалістка наголошує, що харчуватися одним м'ясом не потрібно. За її словами, тваринний раціон вдало доповнять рослинні компоненти, овочі, фрукти, злакові, які містять вітамін С і вітаміни групи В - без цих вітамінів неможливе повноцінне засвоєння заліза. Тому кожен день Фус радить з'їдати невелику кількість фруктів чи ягід, а м'ясо, птицю і рибу доповнювати салатами зі свіжих овочів та зелені, квашеної капусти з морквою і солодким перцем, також не слід забувати про каші.⠀
Крім такої "групи підтримки", є певні речовини в продуктах, які заважають засвоєнню заліза. Наприклад, танін, фітинова кислота, кальцій. Вони з'язують залізо в нерозчинні сполуки і заважають його всмоктуванню в просвіті кишечника. Танін міститься в чаї, фітинова кислота - в крупах, бобових, кальцій - в молочних продуктах.
"Це не означає, що ці продукти не потрібно їсти. Вони корисні і дають нашому організму важливі компоненти для його роботи. Просто необхідно правильно їх використовувати і в розумних обсягах, щоб вони не заважали залізу засвоюватися", - каже дієтолог.
У випадку, коли ми запиваємо м'ясо міцним чаєм, ми позбавляємо організм пристойної "порції" необхідного елемента. Крім того, залізо не "дружить" з кальцієм. Тому після з'їденої порції м'яса не слід вживати молоко, кефір, їсти сирні десерти або пити міцний чай з молоком.⠀
Потреба в залізі значно підвищується в період активного росту, при вагітності і годуванні грудьми, великих фізичних навантаженнях. І особливо його потребують жінки під час місячних. Тому, за словами фахівця, в першу половину циклу потрібно особливо стежити за харчуванням і обов'язково вживати м'ясо і печінку з достатньою кількістю овочів і фруктів. ⠀
- Дізнайтесь, як розпізнати анемію.
- Також лікар назвала продукти для профілактики анемії.