RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

У яких продуктах багато заліза та як харчуватися, щоб воно добре засвоювалося

Залізодефіцитна анемія - це анемія, що викликана нестачею заліза. Уникнути захворювання можна, якщо додавати в раціон продукти, що містять залізо, налагодити збалансоване харчування та знати особливості деякої їжі.⁣⁣ Дієтолог Світлана Фус розповіла, у яких продуктах багато цього незамінного для організму мікроелементу та як харчуватися, щоб він добре засвоювався.

Дієтолог Світлана ФусФото: instagram.com/dietolog.fus

"Основні "постачальники" заліза - яловичина і печінка. Кожен день їх їсти не варто, двох-трьох разів на тиждень цілком достатньо. В інші дні можна вживати м’ясо птиці, рибу, морепродукти", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Спеціалістка наголошує, що харчуватися одним м'ясом не потрібно. За її словами, тваринний раціон вдало доповнять рослинні компоненти, овочі, фрукти, злакові, які містять вітамін С і вітаміни групи В - без цих вітамінів неможливе повноцінне засвоєння заліза. Тому кожен день Фус радить з'їдати невелику кількість фруктів чи ягід, а м'ясо, птицю і рибу доповнювати салатами зі свіжих овочів та зелені, квашеної капусти з морквою і солодким перцем, також не слід забувати про каші.⁣⁣⠀

Крім такої "групи підтримки", є певні речовини в продуктах, які заважають засвоєнню заліза. Наприклад, танін, фітинова кислота, кальцій. Вони з'язують залізо в нерозчинні сполуки і заважають його всмоктуванню в просвіті кишечника. Танін міститься в чаї, фітинова кислота - в крупах, бобових, кальцій - в молочних продуктах.

Фото: Getty Images

"Це не означає, що ці продукти не потрібно їсти. Вони корисні і дають нашому організму важливі компоненти для його роботи. Просто необхідно правильно їх використовувати і в розумних обсягах, щоб вони не заважали залізу засвоюватися", - каже дієтолог.

У випадку, коли ми запиваємо м'ясо міцним чаєм, ми позбавляємо організм пристойної "порції" необхідного елемента. Крім того, залізо не "дружить" з кальцієм. Тому після з'їденої порції м'яса не слід вживати молоко, кефір, їсти сирні десерти або пити міцний чай з молоком.⁣⁣⠀

Потреба в залізі значно підвищується в період активного росту, при вагітності і годуванні грудьми, великих фізичних навантаженнях. І особливо його потребують жінки під час місячних. Тому, за словами фахівця, в першу половину циклу потрібно особливо стежити за харчуванням і обов'язково вживати м'ясо і печінку з достатньою кількістю овочів і фруктів. ⁣⁣⠀

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я