RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Експерт розповів, в яких випадках є ризик народження дітей з генетичними хворобами

У сучасному світі є випадки народження дітей із генетичними захворюваннями, як-от синдромом Дауна. Лікар-генетик Дмитро Микитенко у підкасті Ангеліни Усанової розповів, чи передаються ці хвороби спадково та чи можна їх спрогнозувати.

"95% генетично хворих дітей народжуються саме у здорових сім'ях, де не було жодної передісторії народження хворої дитини. Не було репродуктивних втрат, завмерлих вагітностей, викиднів, нічого не було", - пояснив експерт.

Читайте також: Можна прожити на 23 роки довше: генетик дав 8 порад для довголіття.

Фото: unsplash.com

За словами генетика, спрогнозувати генетичні захворювання можна у 2/3 випадків. Для цього є спеціалізовані тести, які дозволяють ідентифікувати приховане носійство мутацій.

Генетичні захворювання поділяються на дві великі групи: домінантні та рецесивні.

"Якщо ми говоримо, що мама і тато передає дитині одну хромосому з двох, тут власне криється секрет успадкування. Для домінантних захворювань достатньо, щоб один ген із пари був уражений. У таких сім'ях, коли беруть шлюб чоловік і жінка, хтось вже знає, що він хворий. З ними працювати дуже легко, - каже генетик. - Але є такі захворювання, які виникають спонтанно, прогнозувати їх ми, на жаль, не можемо. Тому низка дітей все одно народжуватиметься зі спонтанними мутаціями, яких немає у батьків".

Читайте також: Не закладаються генетично: стоматолог розвінчала міф про погані зуби.

Фото: instagram.com/dr_mykytenko

Лікар пояснив, що виникнення рецесивних захворювань потребує одночасного ураження одразу обох генів у дитини. У такому разі одну мутацію дитина бере від мами, іншу – від тата, але батьки при цьому здорові. Це називається приховане носійство. З цими комбінаціями, за словами генетика, можна працювати та ефективно проводити профілактику.

Дмитро Микитенко розповів, що нині існує безліч спеціалізованих тестів, які дають змогу виключати від сотень до тисячі таких захворювань наперед.

"Шанс народити дитину з відхиленнями у стані здоров'я вважається близько 3% для кожної подружньої пари. З них третина - це фактори, які не пов'язані з генетикою взагалі і 2/3 це саме те, з чим ми можемо працювати та проводити профілактику", – зазначив професор.

Дізнайтеся також, коли починати статеве виховання дітей та що треба розповідати: поради психологів.

Цікаві новини для вас:

Причина не лише у харчуванні: дієтолог пояснила, чому виникає здуття.

Що робити, якщо вкусив кліщ: алгоритм дій та головні заборони.

Чому людям здається, що алкоголь знімає стрес: наукове пояснення.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я