RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

Всі новини

Чому людям здається, що алкоголь знімає стрес: наукове пояснення

Під час повномасштабної війни українці живуть у стані хронічного стресу, але боротися з ним за допомогою алкоголю – погана ідея. Навіть якщо вам здається, що спиртне може заспокоїти та зняти напругу, це оманливе відчуття. Центр громадського здоров'я України пояснив, чому воно виникає.

Читайте також: Як покращити настрій: перевірений спосіб отримати "гормони щастя".

Фото: pexels.com

"Насправді алкоголь не "знімає стрес" і не заспокоює – він може зняти гальмівний контроль та зменшити почуття небезпеки, але незабаром настане ще більша тривожність, – попередили експерти Центру. – Так, алкоголь посилює тривожність, псує якість сну, стає на шляху справді корисної стратегії заспокоєння".

Для того, щоб зняти стрес без шкоди для здоров'я, слід обирати прогулянки, сон, теплий душ або ванну, масаж та іншу діяльність, яка приносить вам спокій та покращує настрій.

Якщо ж алкоголь став звичним способом "заспокоїтися", слід перевірити себе щодо зловживання. Для цього існує простий опитувальник із чотирма питаннями:

  1. Чи відчували Ви колись потребу чи необхідність обмежити вживання алкоголю?
  2. Чи дратують Вас люди, які критикують Вас за вживання алкоголю?
  3. Чи траплялося так, що через випивку Ви відчували сором чи докори сумління?
  4. Чи бувало так, що вранці після пробудження вашим першим бажанням було випити пива або чогось міцнішого, щоб покращити самопочуття?

Якщо ви ствердно відповіли на 2 або більше питаннь, є ймовірність зловживання алкоголем. У такому випадку слід звернутися до лікаря, щоб знайти найкращий спосіб упоратися з цією проблемою.

Раніше лікар розповів, чи допоможе активоване вугілля при похмілля полегшити стан.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я