Під час зимових свят ризик отруєнь зростає, а печінка зазнає особливого навантаження. Спільнота українських лікарів "Свій Док" розмістила в Instagram корисну публікацію онкохірурга Ксенії Михайлюк про те, що найбільше шкодить печінці окрім алкоголю.
За словами лікаря, алкоголь був і залишається лідером серед токсинів, які вражають печінку, а алкогольний цироз входить до топ причин трансплантацій печінки. "Безпечної дози алкоголю не існує", - категорично заявила лікарка.
Читайте на тему: Як уберегтися від алкогольної інтоксикації: пам'ятка під час новорічних свят.
На другому місці серед небезпек – вірусні гепатити. Захиститися від них допоможе вакцинація, скринінг та своєчасна терапія.
Третє місце лікарка віддала зайвому жиру в організмі і, як наслідок, у печінці. "Глобально це теж може призвести до цирозу", - попередила доктор Михайлюк.
Серед менш очевидних причин лікар назвала медикаменти, їхню комбінацію з алкоголем або грейпфрутовим соком, а також отруєння грибами, роботу з лакофарбовими матеріалами та іншою побутовою хімією, анаболіки та препарати чоловічих гормонів.
"Не призначайте собі жодних ліків, трав, біодобавок та будь-яких речовин без погодження з лікарем, - пише Михайлюк. - Дотримуйтесь техніки безпеки, здорового глузду та інструкцій до лікарських препаратів".
- Чтиайте також, які продукти найшвидше псуються в холодильнику при відсутності світла. З їх вживанням слід бути особливо обережним.