RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Щоб свята пройшли без наслідків: топ-5 правил харчової безпеки

В умовах повномасштабної війни Новий рік та Різдво пов'язані з безліччю ризиків, і йдеться не лише про російські ракети. Через перебої зі світлом та водою не всі українці можуть належним чином зберігати та готувати продукти харчування. Щоб святковий стіл не спричинив харчового отруєння, врахуйте рекомендації Міністерства охорони здоров'я України.

Фото: pixabay

Дотримуйтесь чистоти

Базових принципів гігієни під час свят слід дотримуватися з особливою суворістю. Мийте руки перед тим як брати продукти та готувати їжу, мийте та дезінфікуйте всі кухонні поверхні, посуд, ножі, обробні дошки та інше приладдя, яке використовуєте для приготування їжі.

Читайте на тему: Як уберегтися від алкогольної інтоксикації: пам'ятка під час новорічних свят.

Сире та готове тримайте окремо

Сирі продукти, особливо м'ясо, птиця, риба та морепродукти, не повинні контактувати з готовими стравами. Для їх обробки користуйтеся окремими ножами та дошками, щоб не допустити харчових інфекцій. Крім того, не рекомендується розміщувати в холодильнику сирі продукти вище полиць з готовими.

Подбайте про термічну обробку

Висока температура знищує більшість потенційних загроз, тому добре просмажуйте, запікайте та відварюйте продукти. Особливо це стосується м'яса, яєць, птахів, морепродуктів. Супи, підливи та жарку доводьте до кипіння. Також кип'ятіть приготовані раніше страви, коли їх розігріваєте.

Дотримуйтесь температурного режиму

Готову їжу за кімнатної температури не можна зберігати довше двох годин. Таким чином, якщо салат з майонезом простояв на столі всю ніч, вранці його буде небезпечно їсти. Страви, що швидко псуються, рекомендуться зберігати при температурі від 5 градусів Цельсія і нижче.

Не готуйте страви із зіпсованих продуктів

Якщо вам здається, що м'ясо, риба чи інші продукти зіпсувалися, не ризикуйте та не намагайтеся "реанімувати" їх у салатах чи інших стравах. Не вживайте продукти, у яких минув термін придатності. Фрукти та овочі, які плануєте подавати сирими, ретельно мийте та очищайте.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я