RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Як вберегтися від алкогольної інтоксикації: пам’ятка під час новорічних свят

Новорічні свята зазвичай супроводжуються вживанням алкоголю, і надмірно випита його кількість може призвести до похмільного синдрому. Як уникнути такого сценарію та мінімізувати негативний вплив спиртного на організм, розповіли фахівці з Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Пам’ятайте про "свою дозу"

Якщо ви знаєте, яка доза алкоголю є для вас "прийнятною" та не призведе до оп’яніння, намагайтеся її дотримуватися.

Фото: Getty Images

Не вживайте алкоголь на голодний шлунок

Перед вживанням спиртного, не забудьте щось з’їсти. Вживання алкоголю на голодний шлунок значно швидше призведе до оп’яніння.

Робіть перерви під час уживання алкоголю

Не вживайте багато спиртного за один раз. Робіть перерви щонайменше по 20–30 хв.

Не запивайте алкоголь газованими напоями

Вуглекислий газ, що є у складі газованих напоїв (солодкі напої, мінеральна вода з газом) пришвидшує всмоктування алкоголю у кров, що стане причиною швидшого сп’яніння.

Пийте більше води

Вода розбавляє алкоголь і трохи нейтралізує його дію. Перед уживанням спиртного рекомендується випити склянку води, а під час застілля варто підтримувати водний баланс, вживаючи таку кількість води, яка орієнтовно відповідає випитій дозі алкоголю.

Читайте також: Як проявляється залежність від пива та чим вона небезпечна.

Не змішуйте спиртні напої та не підвищуйте градус

Організму простіше боротися з алкоголем, якщо він "налаштовується" на один його тип. Уживання різних спиртних напоїв і різної міцності призводить до швидшого сп’яніння та знижує здатність організму обробляти алкоголь.

Не сідайте за кермо після вживання спиртного

Навіть невеликі дози алкоголю можуть вплинути на самопочуття і реакцію людини. Сівши за кермо після того, як випили, ви піддаєте ризику не лише себе і тих, хто з вами у машині, але й усіх оточуючих вас людей.

Не слід комбінувати вживання алкоголю та кави, енергетичних напоїв, ліків

Уживання алкоголю та кави чи енергетичних напоїв призводить до значного підвищення артеріального тиску. Поєднання алкоголю з ліками може призвести до непередбачуваних наслідків, проблем зі здоров’ям і навіть до смерті.

Фото: Getty Images

Читайте на тему: Що пити після перемоги України над Росією: доктор Комаровський дав пораду.

Похмільний синдром не лікують алкоголем

Якщо так сталося, що дозу ви не розрахували і маєте на ранок похмільний синдром, не потрібно вживати алкоголь. Це не працює. Натомість прийміть контрастний душ та пийте більше води.

Експерти наголошують: "рекомендованої" дози алкоголю не існує. Що менше ви вип’єте, то краще. А найправильніше - не вживати алкоголь узагалі!"

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я