RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Лікарка пояснила, чому не ефективно знімати стрес алкоголем

Через війну, яка в Україні триває вже 54-й день, багато людей досі живуть у стані постійної тривоги та стресу, і це відчуття не покидає їх з 24 лютого. Поки одні заспокоюють себе смачною їжею чи серіалами, інші шукають спасіння у алкоголі. Однак навіть у мінімальних дозах випивка не може бути корисною. Нутриціолог Ганна Пархоменко пояснила, чому не варто знімати стрес за допомогою спиртних напоїв.

Детальніше про це експертка розповіла у своєму блозі у Instagram. "Алкогольні напої будь-якої міцності стимулюють секрецію дофаміну - як і їжа. Алкоголь сприяє підвищенню рівня кортизолу. Ефект посилюється при регулярному споживанні і зловживанні алкоголем. Їжа працює як антистрес, алкоголь - ні. Принаймні, не на гормональному рівні", - каже фахівець.

Фото: unsplash.com

Чому люди хочуть випити у стресових ситуаціях, якщо це не працює?

Вся справа у тому, що алкоголь, паралельно з підвищенням кортизолу і дофаміну, потенціює (підвищує сприйнятливість) ГАМК-рецепторів (рецепторів до гама-аміномасляної кислоти) і пригнічує глутаматну систему. Це означає розслаблення м'язів, вимкнення "внутрішнього критика" і потреби контролювати кожен свій рух/слово/думку. Інакше кажучи, дозволяє зустрітися з емоціями, від яких людина тікає в тверезому стані, і прожити їх.

Стан може супроводжуватися гнівом і агресією, що, знову ж, є проживанням емоцій. До речі, що частіше людина споживає алкоголь, то більша доза для досягнення "релаксу" стає потрібна.

Систематичне споживання алкоголю, в тому числі "виключно у стресовий період", підвищує ризик появи алкоголізму – захворювання, яка включає алкогольну залежність та її наслідки: зміни в роботі печінки та головного мозку, дефіцити мікроелементів. Ризик підвищується за рахунок поступового формування психологічної залежності від алкоголю. За словами спеціаліста, алкоголь визнано субстанцією, що викликає психологічну і фізичну залежність у разі регулярного споживання.

Експертка наголошує, що корисної дози алкоголю не існує.

Як знімати стрес без вживання алкоголю?

Це можуть бути усі методи, які наразі є доступними: йога, масаж, прогулянки, музика, серіали, ароматні ванни.

"Важливо дозволити собі антистрес. Це не означає забути про війну. Це означає допомогти собі вижити у війну, зберегти здоров’я", - підсумувала нутриціолог.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: