В умовах війни питання гігієни та правила зберігання продуктів можуть відходити на другий план, але нехтувати ними не можна. Інакше є ризик отримати харчове отруєння, також відоме як харчова токсикоінфекція. Гастроентеролог Уляна Галипчак розповіла, у яких випадках з отруєнням можна впоратися вдома, а коли без допомоги лікарів не обійтися.
Харчове отруєння може виникнути як через споживання токсичних або неякісних продуктів, так і від надмірного споживання їжі та напоїв. Симптоми при цьому залежатимуть від типу токсину, віку та стану організму людини.
Характерні ознаки харчового отруєння: млявість, зниження або відсутність апетиту, біль у шлунково-кишковому тракті, нудота, метеоризм, блювання, діарея (часте та рідке випорожнення).
"Більшість випадків харчового отруєння протікають легко і самі собою проходять через кілька днів, - пише Галіпчак у Instagram. - У цей період найважливіше - пити багато води. Поки не пройде діарея, потрібно відмовитися від молочних продуктів та твердої, важкої їжі. Після полегшення можна поступово повертатися до звичного раціону, починати з м'якої їжі: бананів, тостів білого хліба, крекерів, легкої каші. Гострої, смаженої їжі та молочних продуктів уникайте ще кілька тижнів".
При отруєнні звертатися за невідкладною допомогою слід за умов сильного зневоднення, підвищення температури тіла, гострого болю в животі, частої діареї та блювоти, яка не приносить полегшення.
Також гастроентеролог дала кілька простих правил профілактики отруєння:
- ретельно мийте руки, а якщо немає можливості – обробіть їх антисептиком або вологими серветками;
- добре мийте кухонні прилади, перш ніж використовувати їх для приготування їжі;
- не пийте воду, в якій не впевнені;
- не вживайте товари, термін придатності яких закінчився;
- викидайте консервацію з роздутих чи деформованих банок.
Читайте також, чому під час війни заборонено вживати алкоголь.