RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Лікар розповів, чи допоможе активоване вугілля полегшити стан при похміллі

У мережі можна знайти безліч порад стосовно того, як вийти з похмілля. Однією з найпопулярніших та найпоширеніших порад на цю тему є прийом активованого вугілля, оскільки більшість людей вважають, що цей сорбент допоможе вирішити проблему та зняти неприємні наслідки похмільного синдрому. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з лікарем-інфекціоністом Євгеном Щербиною розповіли, чи так це насправді.

Читайте на тему: Як проявляється залежність від пива та чим вона небезпечна.

Так, за словами експерта, не варто приймати сполуки на кшталт активованого вугілля, щоби позбавитись похмілля. Фахівець пояснює, що є цілий перелік речовин, при отруєнні якими активоване вугілля не допоможе. Це, наприклад, важкі метали, як-от ртуть і свинець. А ще - алкоголь. "Вугілля абсолютне неефективне при отруєнні алкоголем та важкими металами, бо просто не здатне всмоктувати ці речовини", - каже лікар.

Фото: unsplash.com

Також Щербина пояснив, як можна мінімізувати шкоду від вживання алкоголю. Перша і найголовніша порада – зменшити вживання спиртних напоїв.

"Щоб мінімізувати ризики - мінімізуй вживання. Деяким категоріям людей алкоголь протипоказаний узагалі. Мова про вагітних, водіїв і водійок, тих, хто лікується від залежності та/або приймає препарати, несумісні з алкоголем", - йдеться в джерелі.

Як алкоголь впливає на різні органи?

За інформацією від Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання алкоголю є основною причиною понад 200 різних загрозливих станів та травм. Серед них хвороби печінки, онкологія, депресивні розлади, захворювання шлунково-кишкового тракту та інші.

4 з 5 смертей через хвороби печінки спричиняє саме алкоголь. Пояснюється це тим, що печінка щодуху намагається розщепити токсичну сполуку, щоб видалити її з організму. Протягом цього процесу утворюються речовини, які є ще токсичнішими за алкоголь. Це замкнене коло може призвести до розвитку онкологічних хвороб.

"Від алкоголю страждає і мозок. І мова йде не про короткотривале запаморочення та/або забудькуватість після вечірки, - зазначається на сайті платформи. - Через дію алкоголю деяким ділянкам мозку стає важче виконувати свою роботу: контролювати баланс, пам’ять, вимову, ставлення до тих чи інших життєвих подій. Довготривале зловживання призводить до незворотних змін у нейронах".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я