RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Здоров'я

Новини

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Чому вранці набрякає обличчя і що з цим робити: поради спеціалістів

Багатьом знайома проблема одутлості обличчя вранці після сну. Є багато причин, чому так відбувається, і далеко не всі вони піддаються нашому контролю. Експерти розповіли виданню HuffPost, чому обличчя набрякає вранці і що з цим можна зробити.

Фото: Getty Images

Гравітація

"Протягом дня, коли більшість із нас сидить або стоїть, гравітація відтягує всі наші рідини вниз, - говорить Закія Рахман, клінічний професор дерматології в Стенфордській школі медицини. - Ось чому люди можуть наприкінці дня мати набряклі ступні або ноги. І навпаки, коли ми спимо, ми лежимо рівно. Якщо будь-який стан викликає у нас набряк шкіри або м'яких тканин під нею, ми з більшою ймовірністю побачимо зранку набрякле обличчя, адже гравітація не відтягує рідини до наших ніг".

Читайте також: Пластичний хірург спростувала п'ять поширених міфів про зморшки та старіння.

Захворювання

За словами доктора Рахман, такі захворювання, як алергія, екзема або астма роблять людей більш схильними до набряклості обличчя. "Все, що викликає запалення, може викликати і опухання нашого обличчя, - каже вона. - А запалення тісно пов'язане із сінною лихоманкою, алергією, екземою та астмою".

Генетика

За словами дерматолога, якщо ваші батьки, бабусі та дідусі стикалися з набряклістю обличчя вранці, цілком імовірно, що цю проблему успадкували і ви. Деякі люди просто генетично схильні до набряків вранці.

Фото: Getty Images

Алкоголь

"Алкоголь знижує рівень природного антидіуретичного гормону, внаслідок чого організм втрачає більше рідини та зневоднюється", - пояснює доктор Ніколь Хейр, засновниця Центру косметичної дерматології в Макліні.

Коли організм зневоднений, він намагається протидіяти втраті рідини, утримуючи будь-яку воду, яку має. Ось чому ваше обличчя може здаватися більш опухлим після вечора за келихом.

Читайте також: Чому з'являється целюліт і як зменшити його прояви: поради лікаря.

Дієта з високим вмістом солі

"Вживання солоної їжі, особливо пізно вночі, є основною причиною ранкового набряку обличчя", - сказала Хейр.

Якщо ми вживаємо багато солі, наше тіло намається підтримувати гомеостаз або стабільність. По суті, виявивши приплив солі, організм утримує воду, щоб клітини не стали надто солоними.

Як зменшити набряклість обличчя вранці

Щоб вранці обличчя виглядало не таким набряклим, доктор Хейр рекомендує спати на двох подушках. "Сон на поверхні з більшим нахилом допоможе відводити рідину з обличчя за ніч", - зазначила вона.

Також можна спробувати холодні методи догляду за обличчям. Багато людей зберігають креми та маски для очей у холодильнику. Якщо це передбачено в інструкції, така практика не завадить: низькі температури можуть зменшити набряклість.

Якщо ви прокинулися з особливо опухлим обличчям, прикладіть до очей скибочки охолодженого огірка і розслабтеся на 15 хвилин. Охолодження у поєднанні з високим вмістом води в огірках допомагає заспокоїти шкіру та зняти подразнення.

Вмити обличчя холодною водою - це швидший, але все ж таки ефективний спосіб зняти набряклість.

Також експерти рекомендують холодні ролики для обличчя або масаж холодною ложкою, щоб зменшити ранкову набряклість.

Не зайвим буде випити чашку кави. Лікар Рахман розповіла, що кофеїн є вазоконстриктором, викликає тимчасове звуження кровоносних судин, що в результаті сприяє зменшенню набряку.

Раніше експерти розповіли, як уникнути пітниці та висипів у спеку.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я