RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Суглоби припухають та болять: як розпізнати ревматоїдний артрит

Біль в суглобах може виникати з різних причин, і деякі випадки вимагають звернення до фахівця. Окрім того є поширене захворювання суглобів, яке може мати серйозні наслідки. Йдеться про ревматоїдний артрит. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з ревматологинею Катериною Заїчко розповіли детальніше про симптоми та лікування цієї патології.

Фото: Getty Images

"Ревматоїдний артрит (РА) хибно вважають притаманним лише для людей старшого віку. Проте РА не є "хворобою старості", і деформації суглобів при захворюванні не є нормою і невідворотним процесом старіння хряща, як часто говорять у народі. Страждати на РА можуть і молоді працездатні люди", - пояснює експертка.

Які ознаки можуть вказувати на розвиток РА?

  • суглоби припухають та болять, особливо зранку та вночі;
  • ранкова скутість (бажання "розрухатись"), яка триває понад півгодини або й протягом усього дня;
  • важко стискати руки в кулак, застібати ґудзики чи зачісуватись.

Як зрозуміти, що хвороба перейшла в стан ремісії (стихання)?

Визначити це може виключно спеціаліст, зробивши певні аналізи та огляд. Зокрема, фахівець порахує набряклі та болісні суглоби, оцінить загальний стан, аналіз крові та рівень С-реактивного білка (СРБ).

Читайте на тему: Втома не минає, тіло болить: лікар розповіла про загадкову хворобу.

Фото: unsplash.com

Яким має бути лікування?

За словами лікарки, повністю одужати від хвороби неможливо, проте метою лікування є досягнути стану стихання хвороби. Для цього потрібні спеціальні ліки, які призначає та корегує лише ревматолог.

Мова йде про хворобомодифікуючі препарати - тобто такі, які впливатимуть на розвиток і прогресування захворювання. Найчастіше починають із такого препарату як метотрексат. Хондропротектори не належать до хворобомодифікуючих препаратів та не здатні вплинути на перебіг хвороби. Як і знеболювальні та кортикостероїди, які можуть призначати на короткий час хіба що для зменшення симптомів та запалення.

"Якщо вас турбують перелічені вище симптоми, не слід відкладати візит до фахівця. Своєчасне звернення збільшить шанси перевести хворобу в стан ремісії та зменшить наслідки для здоров’я", - резюмує ревматолог.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: суглоби