RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чому болять суглоби та при яких симптомах варто звернутися до лікаря

Здорові суглоби - важлива умова повноцінного життя та рухливості у старшому віці, хоча боліти вони можуть і у молодих людей. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з ревматологинею Катериною Заїчко опублікувала корисну пам'ятку про біль у суглобах, її причини та лікування.

Найчастішою причиною болю у суглобах лікар назвала травми та запалення. Також біль може виникати після перенесених інфекцій, внаслідок порушення обміну сечової кислоти (подаргра) або через "хворобу старості" (остеоартрит).

Фото: Getty Images

"Одна з причин - аутоімунні хвороби, такі як системний червоний вовчак, псоріатичний артрит, ревматоїдний артрит та інші, - йдеться в публікації "Бережи себе" в Telegram. - Запалення може виникнути і після перенесених інфекцій, наприклад вірусних гепатитів, хвороби Лайма, хламідійної інфекції, ковіду".

Без лікаря буває дуже складно зрозуміти, болять у вас суглоби або інші частини тіла, адже поруч знаходяться сухожилля та зв'язки, які теж можуть запалюватися. Саме тому слід якнайшвидше описати лікареві свої симптоми: локалізацію болю та його характер (пекучий, колючий, ниючий і т.д.).

Читайте також: Вчені назвали важливу умову здорової старості та довгого життя.

Ревматолог розповіла, що в нормі суглоби не повинні боліти навіть після фізичних навантажень.

"Якщо є біль у ділянці суглоба після вправ, висока ймовірність, що ви робите щось не те. Не плутайте з крепатурою - відчуттям болю у м'язах, яке з'являється через пошкодження елеметів м'язу, накопичення міжтканинної рідини, набухання м'язових волокон, подразнення больових рецепторів, що оточують м'язові волокна", - пояснила фахівчиня.

Симптоматично з болем у суглобах допоможуть впоратися мазі, але слід визначити причину болю, щоб контролювати хворобу у тривалій перспективі. До речі, хрускіт у суглобах не є причиною для занепокоєння – доти, доки ви не відчуваєте разом із ним болю чи дискомфорту під час руху. Інакше слід відвідати лікаря.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я