RU  UA

Неділя, 24 листопада
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 42.85
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чи варто пити молоко для зміцнення кісток і суглобів: пояснення експертів

Харчування має велике значення для здоров'я суглобів. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розповіла, що їжа, яку ми споживаємо, впливає на мікробіоту (сукупність бактерій) в кишківнику. Їх кількість та видовий склад впливають на травлення й запалення в організмі. Місцеве запалення може поширюватись і на суглоби.

Американський коледж ревматологів (ARC) рекомендує дотримуватись середземноморської дієти, яка багата на рослинні жири, морепродукти та клітковину (раціон можна підлаштовувати під наші широти та можливості). Слід дотримуватись співвідношення білків (10%), жирів (30%) та вуглеводів (60%).

Фото: Getty Images

А як щодо молока?

Напевно, кожен з нас чув такий вислів, що треба пити молоко, щоб кістки були міцними і здоровими. Існує думка, що щодня потрібно випивати одну склянку молока.

Річ у тім, що молоко містить кальцій, який потрібен для нормального функціонування кісткової системи та для збереження щільності кістки. Добова потреба дорослої людини в кальцію складає близько 1000 мг. Для підлітків, вагітних жінок та жінок під час грудного вигодовування цей показник збільшується до 1300 мг на добу.

"100 мл молока містить близько 125 мг кальцію, а 100 г пармезану - близько 1000 мг. Тому не варто робити з молока панацею", - йдеться у публікації "Бережи собі" в Telegram.

Читайте також: Чому молоко погано засвоюється і чим його замінити: лікар дала поради.

Фото: Getty Images

Які продукти містять багато кальцію?

Бобові. У склянці нуту міститься близько 300 мг кальцію, квасолі – 200 мг.

Горіхи. Кальцій міститься у більшості видів, але найбільше його в мигдалі (в 100 г близько 260 мг).

Капуста. Цей продукт теж багатий на кальцій. Залежно від сорту капуста може містити від 75 мг до 200 мг кальцію.

Морепродукти. Одна порція сардини забезпечить близько 400 мг кальцію, а 100 г лосося містить близько 200 мг кальцію. Крім того, ці види риб багаті на Омега-3, ненасичені жирні кислоти та вітамін D, який потрібен для повного засвоєння кальцію організмом.

Тофу. 100 г соєвого сиру забезпечать 10% добової потреби кальцію.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я