RU  UA

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Пити чи не пити: кардіолог розповіла про користь і шкоду кави для серця

Люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, часто задаються питанням: чи можна вживати каву. Кардіолог Наталія Іванюк пояснила в Instagram, як цей напій впливає на організм і розповіла, чи можна пити каву при проблемах із серцем.

Фото: instagram.com/dr.ivaniuk

Користь кави

За словами лікаря, останнім часом цей напій мало не демонізують. Хоча насправді кава містить багато корисних речовин та елементів: антиоксиданти, вітаміни групи В, калій, магній, фолієва кислота тощо. Ну і, звісно, кофеїн. Це природний стимулятор, який в помірних кількостях стимулює центральну нервову систему - підвищує енергію, метаболізм, дає бадьорість та покращує настрій.

Шкода кави

Кофеїн у великих дозах або в індивідуальних випадках може спричинити надмірне збудження, тривогу, порушення сну та розлади травлення.

Не рекомендується пити каву при проблемах із ШКТ, захворюваннях нирок та дванадцятипалої кишки. Окрім того, цей напій вимиває з організму кальцій і має сечогінний ефект. Тому, якщо ви любите каву, не забувайте стежити за водним балансом.

Читайте також: Чому сіль називають "білою смертю" і як вона шкодить здоров'ю

Фото: pixabay.com

Кава та серце

Можливо, ви здивуєтеся, але те, що кава шкодить серцю - не більше, ніж міф! Навіть навпаки: дослідження показують, що у людей, які п'ють від 3 до 4 чашок кави на день, ризик серцево-судинних хвороб на 10% нижчий, порівняно з тими, хто не п'є її взагалі, вживає 1-2 або більше 6 чашок у день, пояснює кардіолог.

Водночас кава підвищує пульс та тиск, оскільки кофеїн збуджує організм. Тож якщо ви п'єте її регулярно і у вас немає гіпертонії, це ніяк не зашкодить. Якщо у вас підвищений тиск, тахікардія чи стенокардія – обов'язково порадьтеся зі своїм лікарем, чи варто вам пити каву та в якій кількості.

Тож пити чи не пити?

Лікар стверджує, що випиваючи до 3-4 чашок кави на день, без цукру і, бажано, без молока ви не завдасте шкоди своєму здоров'ю. Навпаки, така кількість випитих порцій може бути навіть корисною. Головне, як і у всьому - знати міру і слухати свій організм.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я