RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Потрібно жорстко контролювати: кардіолог назвала 3 фактори, які шкодять судинам

Під час війни в Україні серцево-судинні захворювання є для людей особливо небезпечними, адже за критичних умов контролювати високий тиск і серцевий ритм виходить не завжди.

Кардіолог Кіра Писаревська розповіла про фактори, які пошкоджують судини, провокують та посилюють наявні захворювання.

"Три головні фактори, що пошкоджують судини. Саме їх потрібно жорстко контролювати: рівень артеріального тиску, холестерин крові та цукор крові", - написала лікар в Instagram.

"Уявіть, що наші судини - це гумові трубочки, по яких біжить рідина. Ці трубочки мають свій термін придатності. Приблизно 100 років. Але! Якщо змінюються фізичні та хімічні властивості рідини, що біжить всередині цих "трубочок", то вони рвуться і забиваються вже через 50-60 років", - пояснила вона.

Кіра Писаревська докладно описала, як підвищений тиск, холестерин та високий цукор руйнують судини.

  • Високий тиск роздуває судину як повітряну кульку, а коли тиск нормалізується, "кулька" вже деформована. Чим частіше і сильніше піднімається тиск – тим більші зміни. І в один момент судина може просто луснути (розірватися).
  • Холестерин забиває судини - утворюються бляшки холестерину, що зупиняють кровотік в судинах.
  • Високий цукор у крові роз'їдає судини, як кислота – викликає запалення та прискорює утворення бляшок та розрив судин.

Особливу небезпеку лікар бачить у тому, що ці процеси відбуваються в організмі людини зовсім непомітно протягом багатьох років. ⠀

"Високий холестерин людина взагалі ніяк не відчуває. Високий тиск не відчуває більшість людей. І думають – якщо самопочуття хороше, то і для організму добре. Але до цих проявів цукор вже кілька років роз'їдав судини", - пише кардіолог.

Ці три фактори стають причиною майже всіх основних захворювань серця та судин. Щоб контролювати тиск, холестерин та цукор крові, слід стежити за способом життя (здорове харчування, фізична активність, відмова від куріння, нормальна вага) або звернутися до лікаря, який підбере медикаментозне лікування.

"Запам'ятайте головне правило: тиск вище 140/90 руйнує судини. Навіть якщо людина добре почувається і не помічає високого тиску. Норма цукру в крові натще має бути менше 5,6 ммоль/л. Якщо людина здорова, то рівень загального холестерину повинен бути менше 5,0 ммоль/л. Рівень поганого холестерину ЛПНЩ - менше 3,0 ммоль/л, - додала лікар. - Якщо у людини є хвороби серця та холестеринові бляшки, то норма холестерину зовсім інша. І вона залежить від індивідуального ризику пацієнта" .

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: