RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як розпізнати гіпертонічний криз: лікарка розповіла про симптоми та першу допомогу

Гіпертонічний криз - це раптове значне підвищення артеріального тиску. Може бути ускладненим та неускладненим: різниця між ними в симптомах та загрозі життю. Сімейна лікарка Авраменко Христина розповіла про це питання детальніше.

Сімейний лікар Авраменко ХристинаФото: instagram.com/avramenko.doc

У своєму блозі в Instagram експертка пояснила, що для неускладненого гіпертонічного кризу (ГК) характерні такі симптоми: інтенсивний пульсуючий головний біль, часто в ділянці потилиці; запаморочення; відчуття шуму в голові та вухах ("дзвенить", "гуде"); нудота та/або блювота; пітливість; миготіння "мушок" або "туман" перед очима; слабкість в ногах та руках; відчуття тривоги, пришвидшене серцебиття; почервоніння або блідність шкіри.

"За наявності цих симптомів госпіталізація не є обов’язковою і лікування може відбуватися вдома за допомогою прийому таблетованих гіпотензивних препаратів", - каже лікарка.

Фото: Getty Images

"Інша справа ускладнений ГК, якого ми і боїмось. Він несе пряму загрозу життю, адже виникають такі тривожні симптоми як: порушення мови, слабкість в одній руці та/або асиметрія обличчя; втрата зору або свідомості; судоми; задишка; біль у грудях або спині; виражені тривожні розлади", - продовжує розповідати спеціалістка.

Ці симптоми виникають через ураження інших органів, відповідно вони можуть бути наслідком інфаркту, інсульту, набряку легень, відшарування сітківки тощо. В такому випадку необхідно негайно викликати швидку. Лікування повинно бути в стаціонарі, а ліки призначатись ін’єкційно.

За словами фахівця, варіант безсимптомного кризу також можливий. Єдиний і точний метод діагностики - вимірювання артеріального тиску за допомогою тонометра.

Головна мета при гіпертонічному кризі - це не допустити ще більшого підвищення тиску та знизити його максимум (!) на 25% протягом перших двох годин.

Наприклад, від самого початку тиск був 200/120 мм.рт.ст. Через 30 хвилин після прийому гіпотензивних ліків знизився до 180/110мм.рт.ст., через годину - 170-160/100мм.рт.ст., а через дві - 150/90 мм.рт.ст. І це нормально", - пояснює експертка.

Лікарка додає, що різке швидке зниження тиску загрожує кисневим голодуванням тканин, а отже інфарктом або ішемічним інсультом.

Які причини різкого підвищення артеріального тиску?

  • важкі фізичні навантаження
  • захворювання нирок
  • перевтома
  • надмірне споживання солі, гострої та жирної їжі, алкоголю, кави, тютюну
  • Але найчастіше: стрес, порушення режиму прийому ліків або прогресування хвороби.

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я