RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Що не потрібно робити при гіпертонічних кризах: кардіолог дала пораду

Гіпертонічний криз проявляється надмірним підвищенням артеріального тиску, вимагає невідкладної допомоги та консультації спеціаліста. Кардіолог Ганна Солощенко розповіла про помилки, яких слід уникати під час кризу.

"Гіпертонічна хвороба - це захворювання хронічне. Але воно має часто кризовий перебіг. Спровокувати загострення гіпертонії можуть багато факторів - зміна погоди, стрес, магнітна буря, вживання солі, недосипання і т.д. Звісно, на тлі правильно підібраних антгіпертензивних препаратів кризи будуть не дуже частими і легко зупинятимуться прийомом препарату "на швидку допомогу" під язик. Але іноді цього недостатньо, потрібно змінювати лікування. Або посилювати прийом звичайних препаратів або навіть переходити на сильніші", - розповіла лікарка на своїй сторінці у Facebook.

Кардіолог Ганна Солощенко Фото: https://www.facebook.com/vash.cardiolog

Якщо гіпертонічний криз триває кілька днів, пацієнти мають звернутися до лікаря за корекцією лікування. У цей момент важливо не припуститися помилки, яка може погіршити перебіг хвороби.

"Коли пацієнт звертається до лікаря, той, недовго думаючи, скасовує препарати, які людина приймає тривалий час, і призначає нові. Така ситуація може призвести до дуже неприємних наслідків. Чому? Усі антигіпертензивні препарати працюють накопичувально. Тобто вони 2-3 тижні накопичуються у нас в організмі, а потім починають працювати на повну силу, але й швидко виводяться з нашого організму при припиненні прийому. У розпал загострення гіпертонії, посеред низки кризів не слід скасовувати звичайні препарати, які вже накопичилися і працюють (хоч і погано). Тому що у нас немає часу чекати, поки накопичаться нові, нехай і сильніші ліки. Нема цих 2-3 тижнів. Тому що тиск вже тут і зараз підвищується до високих цифр кожен день.Тому в таких ситуаціях правильніше додати ще один препарат, сумісний з вашим. Дати можливість кризу піти, новому препарату накопичитися, а потім уже на тлі стабільної течії при необхідності змінювати схему", - написала Ганна Солощенко.

Кардіолог розповіла, що найчастіше фахівці додають у таких випадках блокатори кальцієвих каналів (амлодипін або лерканідипін), калійзберігаючі діуретики (спіронолактон або еплеренон), бета-блокатори, якщо підвищується пульс (бісопролол або небівалол), альфа-блокатори, якщо цифри дуже високі (доксазозин).

"Важливо пам'ятати, що це повинні бути сумісні препарати і не повинні бути препарати однієї групи (це і шкідливо, і не принесе результату), - зазначила вона. - Звичайно, з таким завданням впорається лише грамотний лікар, не варто це робити самостійно".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я