RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Підвищує ризик інсульту: вчені розповіли, коли парацетамол може зашкодити

Тривалий регулярний прийом парацетамолу може збільшити ризик серцевих захворювань та інсультів у людей із високим артеріальним тиском. Про це йдеться у статті дослідників Единбурзького університету, опублікованій у науковому журналі Circulation.

У ході дослідження протягом 2 тижнів 110 пацієнтам із підвищеним артеріальним тиском призначали або по 1 г парацетамолу 4 рази на день (стандартна доза для лікування хронічного болю), або плацебо. У людей, які приймали парацетамол, відзначалося значне підвищення артеріального тиску порівняно з тими, хто приймав плацебо.

Фото: pixabay.com

"Йдеться не про короткочасне застосування парацетамолу при головному болі або високій температурі. Ризик виявлений для людей, які регулярно приймають його протягом тривалого часу, зазвичай при хронічному болі", - розповів виданню The Guardian ведучий дослідник Іен Макінтайр, консультант із клінічної фармакології Національної служби охорони здоров'я Великобританії.

"Це дослідження ясно показує, що парацетамол - найчастіше використовуваний препарат у світі - підвищує артеріальний тиск. Лікарі та пацієнти разом повинні враховувати ризики та переваги тривалого призначення парацетамолу, особливо для людей із ризиком серцево-судинних захворювань", - додав професор Джеймс Дір, завідувач кафедри клінічної фармакології Единбурзького університету.

Після того, як учасники дослідження перестали приймати парацетамол, їхній тиск повернувся до звичайних значень. Також поки що невідомо, як тривалий прийом препарату впливає на людей, які не мають проблем із тиском.

Експерти наголошують, що епізодичний прийом парацетамолу для лікування головного або іншого болю не повинен викликати у пацієнтів занепокоєння. Бути обережними з регулярним вживанням ліків радять людям з гіпертонією, які вже схильні до ризику серцевих нападів та інсультів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: ліки