RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Помилки при вимірюванні тиску: що треба і що не варто робити

Регулярне вимірювання артеріального тиску (АТ) допоможе вчасно виявити проблеми зі здоров’ям, вчасно звернутися до лікаря та уникнути небажаних наслідків. Оптимальним показником для дорослої здорової людини вважається 120/80 мм.рт.ст. При вимірі тиску вдома приводом звернення до лікаря є показник 135/85 мм рт.ст.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Правила, яких потрібно дотримуватися при вимірюванні АТ

  • Вимірювати тиск потрібно після 5 хвилин відпочинку, спираючись на спинку стільця, при цьому обидві ноги тримати на підлозі.
  • За пів години до процедури не можна курити, пити напої, що містять кофеїн чи алкоголь, а також виконувати інтенсивні вправи.
  • Необхідно використовувати для вимірювання тиску манжетку відповідного розміру. Найчастіше це стандартна манжетка із шириною 12-13 см та довжиною 35 см.
  • Її слід розміщувати на плечі на рівні серця, на 2-3 см вище за ліктьовий згин. При цьому рука має вільно лежати на столі.
  • АТ слід вимірювати щонайменше двічі з інтервалом 1 хвилину, а потім необхідно розрахувати середній показник.

Як повідомляє ssmp.health.kiev.ua, існує шість помилок, які припускаються при лікуванні високого АТ.

Помилки лікування високого тиску

1. Оцінювати тиск лише за суб'єктивним відчуттям, яке може бути оманливим. Іноді при дуже високому артеріальному тиску людина не відчуває цього, разом з тим при невеликому підвищенні може відчуватися сильний головний біль.

Правильний підхід: слід вимірювати тиск не рідше одного-двох разів на тиждень.

2. Припиняти лікування при нормалізації артеріального тиску, а потім знову його збивати при підвищенні. Стрибки тиску підвищують навантаження на внутрішні органи та можуть стати причиною крововиливу.

Правильний підхід: після зниження тиску зменшити дозу ліків та звернутися до лікаря.

3. Приймати ліки тричі на день. Небезпека такого лікування пов'язана з тим, що вранці тиск часто підвищується, тоді як у другій половині дня він, зазвичай, знижується.

Правильний підхід: приймати медикаменти один раз, вранці після пробудження.

4. Прагнення різкого зниження АТ. Такий сценарій призводить до запаморочення та слабкості, може сприяти утворенню тромбів.

Правильний підхід: уникати різкого зниження тиску, а збивати його поступово.

5. Вважати, що усереднений рівень тиску за будь-яких обставин хороший. Для людей похилого віку корисніше АТ вище норми.

Правильний підхід: визначити нормальний рівень тиску з урахуванням віку та стану внутрішніх органів.

6. Лікувати високий артеріальний тиск тільки за допомогою ліків. Необхідний комплексний підхід, оскільки гіпертонію викликають різні причини.

Правильний підхід: звернути увагу на дієту, позбавитися шкідливих звичок, провести корекцію ваги та способу життя.

Раніше радник Львівського міського голови з медицини, головлікар приватної клініки Тарас Жиравецький розповів, хто найгірше переносить штам коронавірусу “Омікрон”

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я