RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Чим небезпечний надлишок вітамінів C і D: лікар попередила про наслідки

Хронічний дефіцит вітаміну C може проявлятися загальною слабкістю, дратівливістю, болями у м'язах та суглобах. Для профілактики цього стану лікарі рекомендують включати в раціон продукти, багаті на аскорбінову кислоту. Але чи можна прийняти забагато вітамінів і нашкодити собі? Акушер-гінеколог Олена Березовська розповіла, що бездумний прийом біодобавок може загрожувати хронічним гіпервітамінозом.

"У сучасної людини нестача вітаміну С - велика рідкість. А ось отримати гіпервітаміноз (надлишок) цього вітаміну - простіше простого. Причому при тривалому прийомі великих доз вітаміну С симптоми гіпервітамінозу можуть бути неяскраво вираженими", - написала лікарка в Instagram-історіях.

Фото: doctorberezovska.com

За словами Березовської, гострий гіпервітаміноз виникає у разі одноразового прийому великої кількості вітамінів певної групи або кількох груп, і за симптоматикою схожий на гостре отруєння. Але хронічний гіпервітаміноз розпізнати складніше.

"Він розвиває при регулярному прийомі в їжу певного вітаміну в дозі, що перевищує норму. Надлишок вітаміну С може призвести до кристалізації солей та утворення каменів у нирках. А прийом дуже великих доз може призвести до порушень у роботі шлунково-кишкового тракту та нервової системи. Також надлишок вітаміну С викликає висипання шкіри. Його споживання у великих дозах погано позначається особливо на вагітних жінках та хворих на цукровий діабет", - попередила лікарка.

Так, фізіологічна потреба вітаміну С для дорослих – 90 мг/добу. "Половинка ківі – добова норма вітаміну С", - пояснила Березовська.

Фото: https://www.instagram.com/dr_olena_berezovska/

'Лікарка розповіла, що найчастіше трапляються випадки передозування жиророзчинними вітамінами - А, D, Е, К. При цьому багато людей щодня приймають вітамін D у дозах, що перевищують профілактичні.

"Надлишок вітаміну D має дуже небезпечну дію. У дорослих проявляється нудотою, блювотою, свербінням шкіри, болем голови та очей, проносом, підвищеним сечовипусканням, а також відкладенням надмірної кількості кальцію в м'яких тканинах, у печінці, нирках легень, серці та кровоносних судинах" , – написала спеціалістка.

Фото: https://www.instagram.com/dr_olena_berezovska/

  • Раніше хірург-онколог Анатолій Скумс підтвердив, що здоровим людям не треба брати біодобавки. Також він відповів, чи потрібно чистити печінку від шлаків та токсинів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я