RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Чи потрібно чистити печінку від шлаків і токсинів: лікар розвінчав популярний міф

Існує поширена думка, що печінку потрібно чистити від "шлаків" та токсинів після застіль, під час лікування антибіотиками та просто для профілактики. Хірург-онколог Анатолій Скумс, який спеціалізується на гепато-панкреато-біліарній хірургії, розвінчав кілька популярних міфів про цей орган.

В інтерв'ю для YouTube-проекту "Бути Гоцій" лікар спростував, що печінку потрібно чистити та захищати за допомогою аптечних гепатопротекторів.

Анатолій Скумс Фото: surgery.org.ua

"Печінка - найбільший орган, який займається фільтрацією крові. Найголовнішою її функцією є знешкодження всіх токсичних речовин, синтез білка, вона відповідає за коагуляцію крові, - розповів Скумс. - Часто радять чистити печінку від "шлаків". Шлаки - це псевдонауковий термін, їх не існує, оскільки ніхто не може пояснити, що це таке. Печінка сама по собі очищує весь наш організм, і себе в тому числі. І всі ці способи, включно із вживанням масла натщесерце, грілки, - це профанація, створення якоїсь видимості, щоб людина заспокоїлася і почала почуватися краще. І ганяти жовч не потрібно. Жовч ганяється з кожним прийомом їжі".

На прикладі Японії, США, Австрії та інших країн, де Анатолій Скумс проходив стажування, він пояснив, що здоровим людям немає сенсу приймати вітаміни, мікроелементи та інші біодобавки (БАДи). Те саме стосується і гепатопротекторів – препаратів, які нібито мають захищати печінку.

"Гепатопротектори – улюблена тема багатьох лікарів. Ця група препаратів покликана захищати печінку від алкоголю, від нас самих. Як діє логіка: якщо ти прийняв якусь кількість алкоголю, можна випити гепатопротектор і все буде добре. Воно так не працює. У нас це продається як ліки. Але якщо перелетіти за океан, то там це буде БАДом. Тому що не можна зареєструвати як ліки те, що не працює", - заявив він.

Скумс додав, що печінка дуже добре відновлюється самостійно - навіть у людей, яким при операції видалили значну її частину.

"При вірусних захворюваннях, при токсичних впливах маленькі клітини печінки гинуть, і на їх місці з'являються інші. Але цим не варто користуватися. Якщо зловживати, наприклад, алкоголем, то надмірна регенерація може зіграти злий жарт. На тлі цих циклів смерті та народження виникають злоякісні пухлини", - попередив фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я