Раніше дієтолог Світлана Фус назвала найкорисніший овоч сезону, який варто додати до раціону взимку, а тепер її колега Наталія Самойленко перелічила продукти, які найгірше впливають на здоров'я.
Дієтолог, ендокринолог та автор книги "Їж, пий, худни" в інтерв'ю на YouTube-каналі KAMINSKYI заявила, що найбільше шкоди організму приносять трансжири, цукор та алкоголь.
"З усіх продуктів я б назвала найнеприємніший - це трансжири. Це маргарини, магазинні майонези, які збільшують онкоризики і є найатерогеннішими продуктами (сприяють розвитку атеросклерозу - Ред.). Вони багато зла приносять нашому здоров'ю, - сказала лікар Самойленко. - Цукор - другий, а третім я б назвала алкоголь. Наша нація п'є багато, це треба визнати. Але у молодших українців ситуація на порядок краща: молодь п'є набагато менше, ніж їхні батьки".
При цьому лікарка розповіла, що солодке може бути корисним. Обирати його потрібно, орієнтуючись на цілу серію цифр: калорії, інгредієнти у складі, інсуліновий та глікемічний індекс (коефіцієнт, що показує швидкість, з якою вуглеводи в продуктах засвоюються організмом і підвищують рівень цукру в крові).
Найнижчий показник інсуліну - у чорного шоколаду. До нього входить понад 400 біологічно активних речовин, які допомагають нашому здоров'ю. Також у категорію безпечних солодощів потрапляє натуральна халва та мармелад, в якому багато пектину та мінімум доданого цукру.
"З корисними солодощами теж треба тримати руку на пульсі в плані дозування, - попередила Самойленко. - Вживати їх потрібно у першій половині дня. Обід чи сніданок – найкращий час".
- Читайте також, як розпізнати дефіцит вітаміну С та в яких продуктах його шукати.