RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Зберігає вітаміни всю зиму: дієтолог назвала найкорисніший овоч сезону

Дієтолог Світлана Фус, котра раніше попередила про ризик ожиріння при нестачі сну, розповіла про користь білокачанної капусти. Цей овоч зберігає всі важливі вітаміни та нутрієнти протягом зимового та весняного сезонів.

У Facebook лікарка написала, що більшість сезонних овочів та фруктів втрачають свою користь через тривале зберігання, але капусті вдається уникнути цих втрат. Особливо корисна для повноцінного харчування квашена капуста.

"Головним чином це через молочну кислоту, яка виділяється бактеріями в процесі бродіння капусти. Саме вона зберігає вітаміни та мікроелементи в овочі, як би консервуючи їх, - пояснила Фус. - У 300 г квашеної капусти ми маємо добову норму вітаміну С, що важливо для підтримки імунітету. Усього 1 столова ложка квашеної капусти містить добову норму вітаміну К, який необхідний для нормального згортання крові".

Фото: Facebook

Серед інших корисних речовин у квашеній капусті – бета-каротин, вітамін U та вітаміни групи В, які сприятливо впливають на здоров'я шлунково-кишкового тракту. Також вона містить кальцій, магній, залізо, калій та сірку, яка позитивно впливає на стан волосся, шкіри та нігтів.

Світлана Фус попередила, що квашену капусту не варто плутати з маринованою, яку готують з оцтом та пастеризують: так овоч втрачає свою користь.

"Якщо солона капуста готова вже через 3 дні, то для приготування квашеної потрібно не менше тижня. І через тиждень це вже зовсім інший корисний ферментований продукт, здорова їжа!" – написала вона.

Дієтолог також розповіла, кому не варто їсти квашену капусту. Цей продукт може зашкодити людям із підвищеною кислотністю, при панкреатиті, загостренні гастриту, виразці шлунка. Також через високий вміст клітковини капуста підвищує газоутворення, що може викликати дискомфорт у людей із хронічним колітом. Солону страву варто з обережністю вживати при підвищеному артеріальному тиску та ниркових хворобах.

"Квашені продукти містять багато солі, тому вживати їх у великій кількості не рекомендую. Вони повинні бути частиною (приблизно третиною) від добової кількості овочів. Це орієнтовно половина склянки 1 раз на день. Краще їжте їх у першій половині дня та на обід", – попередила лікарка.

Раніше дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, як розпізнати дефіцит вітаміну С і в яких продуктах його шукати.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я