RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Що буде, якщо пошкодити родимку: онколог розвіяла популярний міф

Існує думка, що якщо здерти родимку, вона переродиться на рак. Дерматоонколог Світлана Дячук заявила, що це міф, а травма родимки не провокує виникнення меланоми - злоякісної пухлини шкіри.

"Травма родимки взагалі не призводить ніколи до переродження, - розповіла лікар в інтерв'ю з пластичним хірургом Едгаром Камінським. - Сама травма не важлива. Важливо, що саме ми травмували. Якщо ми травмували судинне утворення, і воно кровить сильно, проблем жодних. Але якщо це меланома, її треба видаляти".

Фото: Getty Images

При цьому лікарка попередила, що видаляти родимки лазером без гістології не можна: косметолог може не розпізнати смертельну небезпеку.

"Якщо видалити меланому лазером без гістології - ви вбили людину. Це правда, тому що лазер не видаляє повністю меланому. Вона залишається, а людина залишається без діагнозу, - сказала онколог. - У неї тоді тільки метастази будуть".

Доброякісні родимки можна видаляти лазером, але передусім перевірити їх має досвідчений лікар.

"Люди чують історії: сусіду видалили родимку, і він помер. Але сусіду видалили меланому! Рак і родимка - це різні речі. Тільки 10% меланоми розвивається з родимки, і майже 90% вона починається на чистому місці", - пояснила Світлана Дячук.

Онколог розповіла, що захворіти на меланому може будь-яка людина. Щоб цього не допустити, потрібно проводити обстеження раз на рік. Так лікар може вчасно виявити злоякісне новоутворення та покращити прогноз хвороби.

  • Раніше в МОЗ України назвали список хвороб, на наявність яких потрібно перевірятися у сімейних лікарів для профілактики. Серед них – кілька видів раку.
  • Актор Х'ю Джекман залишив важливе послання про профілактику раку шкіри: через карциному він переніс уже 6 операцій.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я