RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Як збити тиск у домашніх умовах: поради кардіолога

Постійний стрес під час війни може призвести до проблем із серцем та судинами, провокуючи гіпертонічну хворобу. Ті люди, які вже мали проблеми з тиском, частіше відчувають його стрибки через сильне занепокоєння, порушеного режиму дня або нерегулярного прийому рецептурних препаратів. Кардіолог із Тернополя Олена Прокопович розповіла, що робити у випадку підвищення тиску в домашніх умовах.

"Я не шанувальниця самолікування, але в критичних умовах, коли швидка може не приїхати, треба бути грамотним і знати, як собі допомогти", - написала лікарка в Instagram.

Фото: https://www.instagram.com/cardiolog_prokopovych/

У разі різкого підвищення тиску без загрозливих симптомів (сильний біль за грудиною, у серці, порушення мови, зору, свідомості, ходи), кардіолог рекомендує орієнтуватися на пульс.

Якщо пульс у межах допустимого (60-90 ударів за хвилину), візьміть під язик каптоприл 25-50 мг або каптопрес 25/12,5-50/12,5 мг. Препарат протипоказаний лише вагітним.

Якщо пульс вище 100 ударів на хвилину, прийміть метопролол 25-50 мг, бісопролол 5 мг або анаприлін 10 мг під язик.

Якщо пульс уповільнений або не прискорений (60-65 ударів за хвилину), використовуємо ніфедипін, корінфар 20 мг або краплі фармадипіну (3-4 на воду). Ніфедипін не використовується при серцевій недостатності чи тахікардії.

"Важливо прийняти легке заспокійливе, щоб попередити паніку, тривогу, які не дають ефективно подіяти лікам (корвалол, барбовал, корвалмент, валеріана, пустирник, глід, м'ята, меліса)", - пише Олена Прокопович.

Якщо високий тиск супроводжується болем у серці або задишкою, ефективною буде комбінація з нітратами (нітрогліцерин, молсидомін під язик). За наявності набряків на кінцівках лікарка рекомендує додати фуросемід у таблетках або ін'єкціях. При виражених неврологічних симптомах (запаморочення, біль голови, нудота, порушення мови або зору) можна додати ін'єкції магнезії сульфат 25% і фуросемід.

"Є нестача деяких медикаментів в аптеках, тому НЕ ПРИПИНЯЙТЕ ні в якому разі прийом ліків, а замініть їх аналогічними, ОРІЄНТУЙТЕСЯ ПО ДІЮЧІЙ РЕЧОВИНІ!" – попередила кардіолог.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: