RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Чому сіль називають "білою смертю" і як вона шкодить здоров'ю

Через постійні обстріли міста Соледар Донецької області Україна зіткнулася з ризиком дефіциту солі. Українці стурбовані ситуацією, що склалася, і вже обмірковують, чим замінити сіль у їжі. У лікарів щодо цього своя думка. Терапевт Маргарита Гуркало вважає, що скорочення споживання солі піде людям на користь.

Доктор Гуркало пояснила проекту "Свій Док", чим сіль заслужила репутацію "білої смерті".

"По-перше, надлишок натрію, що є складовою солі, сприяє затримці рідини в організмі, а також пошкоджує нирки, які дуже важко працюють, намагаючись натрій з організму, - пише лікар в Instagram. - Тому тиск підвищуватиметься як у короткостроковій (затримка рідини), і у довгостроковій перспективі (хронічна хвороба нирок - артеріальна гіпертензія)".


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Українські лікарі блогери (@sviy.doc)

Терапевт розповіла, що серце та судини можуть страждати від натрію навіть до того, як підвищується артеріальний тиск. "Більш того, чим більше натрію надходить в організм, тим більше організм втрачає кальцій, а наслідком цього є остеопороз, - додала вона. - І наостанок, велика кількість солоної їжі підвищує ризик розвитку раку шлунка".

Лікар пише, що потреба організму в натрії покривається навіть без підсолювання їжі, а максимальна кількість солі, яку можна вживати без шкоди для організму – 1 чайна ложка на день. При цьому потрібно звертати увагу на те, що багато продуктів, які ми споживаємо, вже містять додану сіль.

"Читайте уважно склад продукту, коли його купуєте. Якщо продукт на 100 г містить більше 1,5 г солі - уникайте його. 0,3 - 1,5 г солі - середній вміст, їсти можна, але помірну кількість. Менш 0,3 г - можна вживати без обмежень", - попередила Гуркало.

До продуктів, що містять багато солі, відносяться: соєвий соус, сир, бекон і ковбаси, сосиски, кетчуп, соління та закрутки, анчоуси, чіпси та снеки, різні готові маринади, копченості, будь-які готові соуси в упаковці, супи швидкого приготування та добавки до них готові суміші спецій.

Лікар дала пораду тим, хто вважає, що їжа без солі не приноситиме задоволення:

"Навчіться готувати смачно, щоб потім не доводилося забивати смак сіллю. Маринад можна приготувати і без солі - з лимонним соком або йогуртом, з ароматними спеціями, чилі та імбиром. Замість солі додавайте в їжу ароматні трави, кумін, каррі, часник, цибулю, бальзамічний оцет, різноманітні перці, корицю, імбир, ароматну свіжу зелень, вино, сидр, пиво. Фантазуйте та насолоджуйтесь кулінарним процесом".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: