RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чому молоко погано засвоюється і чим його замінити: лікарка дала поради

З дитинства всім нам добре відомий вислів: "пийте діти молоко - будете здорові". Дійсно, молоко є корисним продуктом, адже у його складі міститься багато кальцію. Але що робити, якщо ви раніше легко могли споживати молочні продукти, а в старшому віці з'явилися проблеми із самопочуттям після їх вживання? Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'яз розповіла, чому молоко може погано засвоюватись організмом та чим його можна замінити.

Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'язФото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

"Організм виробляє недостатньо ферменту лактази для розщеплення молочного цукру (лактози). З віком у частини населення кількість ферменту зменшується, і це є генетично запрограмованим процесом. У когось раніше, у когось пізніше. Це як поява сивого волосся, на яке ми не можемо вплинути", - пояснює експертка у своєму блозі в Instagram.

Після вживання молочних продуктів через 30 хв-2 год можуть виникати:

  • здуття живота (газоутворення);
  • біль та дискомфорт в животі;
  • розлади кишківника (діарея).

За словами фахівця, вираженість проявів залежатиме від кількості спожитої лактози. Часто дорослі переносять 12 грам лактози (1 склянка молока), тоді як більша кількість буде проявлятись вище перерахованими проявами.

Фото: unsplash.com

Чим можна замінити молоко?

Не всі молочні продукти містять однакову кількість лактози. Часто кисломолочні продукти люди переносять краще. Також тверді сири в більшості випадків переносяться добре.

"Тваринне молоко можна замінити на: рослинне, рисове, мигдальне, кокосове. Якщо хочете вживати молоко і далі, то можна додавати фарм препарати, які містять лактазу для кращого її розщеплення. Якщо ж молоко буде повністю виключене з раціону, тоді вживайте інші продукти, які містять багато кальцію: шпинат, брокколі, лосось", - поділилася лікарка.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я