RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Чому хрустить шия і чи варто звертатися до лікаря з цією скаргою

Хрускіт в шиї може з’являтися з різних причин, однак це зовсім не означає, що слід починати панікувати і записуватися на прийом до спеціаліста. За словами лікаря-невролога із Києва Ольги Глінської, варто спочатку розібратися з іншими факторами, які можуть призвести до виникнення подібного явища.

Ольга ГлінськаФото: instagram.com/doctor_glinska

"Хрускіт в шиї чи суглобах часто лякає. Хочеться бігти за кальцієм, хондропротекторами та іншими засобами, які, на жаль, не вирішать цю проблему. Давайте спочатку з‘ясуємо причину цього хрускоту", - пише експертка на своїй сторінці в Instagram.

Фахівець пояснює, що в цьому явищі немає нічого страшного, адже хрускіт не впливає ні на що, окрім нашої тривожності.

Читайте також: Чи шкідливо хрустіти пальцями: лікарка розвіяла популярний міф.

"Зазвичай ми чуємо звук пухирців синовіальної рідини між хребцями, що лущаться при виконанні рухів. Але деколи хрускіт супроводжується болем, онімінням, напруженням м‘язів - і тоді це привід звернутись до лікаря, - також зазначає Глінська. - А запобігти цьому можуть правильний питний режим та помірні фізичні навантаження. Все геніальне просто!".

Чому хрустить шия?

Хруст у шиї - цілком нормальне явище. Пояснюється його виникнення тим, що колона хребта складається не тільки з хребців та міжхребцевих дисків, а ще з дрібних суглобів, які дозволяють робити розгинання та згинання, нахили, повороти голови в сторони.

Ці дрібні суглоби поєднані між собою і стабілізують хребет під час руху, вони орієнтовані до землі під косим кутом. Тому коли ми, наприклад, стоїмо або ходимо протягом тривалого часу, відбувається зісковзування цих суглобів. А після того, коли ви розтягуєте їх із хрустом, ці суглоби стають на місце.

Звертатися до фахівця у разі появи хрусту в шиї варто в тому випадку, якщо стан супроводжується болем.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я