RU  UA

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чому підвищується тиск і як знизити ризик гіпертонії: поради лікаря

Постійне підвищення тиску поволі пошкоджує внутрішні органи, порушує роботу мозку та перевантажує серце. Саме тому важливо слідкувати за його показниками та у разі необхідності звернутися до фахівця за допомогою. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" разом із лікаркою Дариною Дмитрієвською поділилися рекомендаціями стосовно того, як розпізнати гіпертонію, виявити причини знизити ризик її появи.

"Нормальним артеріальним тиском вважаються показники до 140/90 мм рт. ст., хоча деякі джерела рекомендують орієнтуватися навіть на нижчі цифри (до 130/80 мм рт. ст.). З віком імовірність гіпертонії зростає. Однак якщо дотримуватися здорового способу життя, уникнути розвитку цієї хвороби можливо", - розповідається на сайті платформи.

Фото: berezhy-sebe.com

Чому підвищується кров’яний тиск?

Причин виникнення гіпертонії є багато. За словами експертки, передумовою часто є генетична схильність - якщо у ваших батьків були чи є проблеми з високим тиском, то ви маєте вищий ризик мати ті ж симптоми.

Також на тиск впливають:

  • атеросклероз судин через високий рівень холестерину;
  • надмірне вживання алкоголю та напоїв із кофеїном;
  • гормональні порушення;
  • надмірна вага;
  • малорухомий спосіб життя;
  • велика кількість солі в їжі та нестача фруктів і овочів у раціоні;
  • тривалий стрес;
  • порушення режиму дня та недосип;
  • інші захворювання серця та судин;
  • приймання деяких препаратів.

Як фізичний параметр тиск залежить від кількох факторів:

Кількість рідини в організмі, зокрема в системі кровоносних судин. Якщо ви вживаєте забагато солі, вода надлишково затримується в тілі. З'являються набряки, накопичується зайва рідина в колах кровообігу, що це призводить до зростання тиску в природній системі судин. Також схильність до набряків виникає через порушення роботи вивідної системи - нирок. Тому іноді, коли причина гіпертонії не є очевидною, лікарі можуть рекомендувати перевірити нирки.

Артеріальний тиск залежить від еластичності судинних стінок. Якщо там відкладається холестерин у вигляді атеросклеротичних бляшок, артерії стають жорсткими - просвіт судин звужується, кров із більшою силою давить на стінки, а органи недоотримують кров, а з нею - кисень та поживні речовини.

Надмірна вага, харчування з великим відсотком фастфуду, жирної, смаженої їжі, доданого цукру - усе це підвищує ймовірність утворення атеросклеротичних бляшок. До того ж серцю людини, яка має надмірну вагу, важче забезпечувати циркуляцію крові по тілу.

Читайте також: Постійна втома заважає жити: лікарі назвали поширені причини цього стану.

Гормони та стрес

"Гормони щитоподібної залози, наднирників, репродуктивної системи впливають і на застій рідини, і на тонус судин, і на роботу серця, - зазначається в джерелі. - Через часті і тривалі стреси артерії перебувають у спазмованому стані — це звужує їхній просвіт та сприяє підвищенню тиску. Це може відбуватися не постійно, а стрибками".

Фото: Getty Images

Як запобігти гіпертонії?

Профілактика та лікування підвищеного тиску в першу чергу починається зі зміни способу життя. Організм людини має внутрішні резерви, яких достатньо для нормалізації стану. За умови, що людина починає збалансовано харчуватися, багато рухатися, уникає надмірної солі в стравах (особливу увагу зверніть на напівфабрикати, ковбасні вироби, снеки, адже в їхньому складі від початку забагато солі). Регулярна фізична активність допомагає нормалізувати вагу, покращити настрій, зменшити вплив стресу та налагодити сон.

Якщо всі ці заходи допомагають недостатньо, зверніться до сімейного лікаря, який призначить вам підходящі ефективні препарати для усунення проблеми.

Лікарі закликають стежити за показниками кров'яного тиску час від часу, навіть якщо ви не відчуваєте симптомів нездужання. Тоді ймовірність вчасно виявити зміни та допомогти значно зростає.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я